Electro-Harmonix Mel9 avaa Mellotronin soundimaailmaa kitarapedaalilla

Image

Nyt voi soittaa suoraan kitaralla vaikka Strawberry Fieldsin huilut, kun EHX lanseerasi uusimman erikoispedaalinsa,

Sen jälkeen kun Electro-Harmonix keksi konstit polyfonisen kitarasignaalin muuntamiseksi toisten soittimien ääniksi, on teknologiaa hyödynnetty jo kolmessa pedaalissa urkujen ja sähköpianojen soundien koosteina.
Nyt EHX:ltä tulee sarjaan neljäs lisäys nimeltään Mel9.

Laitteen koko nimi on Mel9 Tape Replay Machine, mikä saattaisi harhauttaa luulemaan, että kyseessä on aikaisemmin jo moneen kertaan toteutettu nauhakaiun simulaatio. Todellisuudessa pedaali kuitenkin jäljittelee vanhoja Mellotroneja.

Alkuperäisten koskettimistojen uumenissahan oli rivistö magneettinauhan pätkiä, joille oli äänitetty soitinääniä koskettimilla käynnistettäväksi. Yhden nauhan mitta oli noin kahdeksan sekuntia ääntä ja kun kosketin päästettiin ylös, jousimekanismi kelasi nauhan jälleen alkuun. 
Mellotronien hellyttävillä soundeilla on studioissa höystetty monia klassikkolevytyksiä, joskin kiertuekäytössä ne olivat alituisessa rikkoutumisvaarassa ja alttiit olosuhteiden vaihtelulle.

Mel9:n sisältöön kuuluu yhdeksän soitinäänen satsi ja mukana on jousi- ja puhallinsoittimia sekä kuoroääniä. Kuten sarjan aiempia pedaalejakin, näitä soitetaan polyfonisesti sähkö- tai elektroakustisella kitaralla eikä piuhaan tarvita mitään lisämuuntimia.

Pedaalin säätöihin kuuluvat käsitellyn ja kuivan signaalin voimakkuuksien asettamisen lisäksi Attack ja Sustain. Edellisellä hienosäädetään mm. jousen liikkeen jäljittelyä tai puhalluksen syttymisen  ajoitusta. Jälkimmäinen puolestaan tuo pitempää sointia.

Kuten valmistajan esittelyvideosta  voi todeta, ihan täydellistä toisintoa aidoista soitin/kuoroäänistä ei ole saavutettu – kuten ei Mellotroneillakaan – mutta eipä näitä soundeja ole aikaisemmin päässyt tavallisella sähkökitaralla soittamaan.

Lisätiedot: Uraltone