Epiphone USA Texan – tehty Gibsonin tehtaalla

Epiphone julkaisi alkuvuodesta poikkeuksellisesti Yhdysvalloissa valmistetun version Texan-akustisestaan. Epiphone USA Texan on rakennettu samassa paikassa kuin Gibsonin akustiset kitarat eli Bozemanin tehtaalla, Montanan osavaltiossa.


Epiphone Texan esiteltiin nykyisessä muodossaan ensimmäisen kerran vuonna 1958, ja sitä valmistettiin Gibsonin Kalamazoon tehtaalla vuoteen 1970 asti.
1960-luvulla sitä alkoivat käyttää esimerkiksi Paul McCartney sekä Peter Frampton. Näistä ensin mainittu sai Gibsonin valmistaman nimikko-Texaninsa vuonna 2006, mutta sen valmistus rajoitettiin 250 soittimeen.

 

 

Epiphone USA Texan on kauttaaltaan kokopuinen kitara, jossa kansi on tehty sitkakuusesta, ja muu koppa puolestaan mahongista. Kantta tukeva X-rimoitus on valmistajan mukaan käsityönä ohennettu.
Epiphone USA Texanin kaula on valmistettu niin ikään mahongista, ja otelaudan materiaali on Intian ruusupuu. Kaulaliitos on tehty liimalla.
Kielten soiva pituus (”mensuuri" / "skaalanpituus”) puolestaan on 25,50 tuumaa eli 647,70 millimetriä.

Epiphone USA Texan on varustettu oikealla luusatulalla, ja sen leveydeksi ilmoitetaan 1,73 tuumaa eli 43,815 millimetriä. Myös tallan kielisilta on oikeaa luuta.
Kaulaprofiiliksi ilmoitetaan ”pyöreä D”, ja otelaudan radius on 12 tuumaa. Nauhoja kaulassa on 20 kappaletta, ja virityskoneistot ovat Groverin.

Epiphone USA Texaniin on asennettu LR Baggs™ VTC -tallanalusmikrofoni. Sille on volume- ja sävysäädin.
Normi-Texaniin verrattuna reilusti pompsahtaneeseen hintaan kuuluu kova laukku. Soittimen saa väreillä Antique Natural ja Vintage Sunburst.

Lisätiedot: Luthman Nordic

12.05.2020
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy