Nayteikkuna

Eventide Blackhole – kuningaskaiku pedaalilautaan

Juuri lanseerattu Blackhole on saanut nimensä Eventiden maineikkaan DSP4000 Ultra-Harmonizer -räkkiefektin algoritmista. Nyt studiomaailmassa arvostettujen kaikujen pitäisi löytyä pedaalilautaan sopivassa paketissa.


Blackholen antimiin kuluvat niin hallit kuin huoneetkin, ja kattaukseen kuuluvat luonnollisesti myös plate- ja jousikai'ut. Valmistaja kertoo, että heille tyypilliseen tapaan "joka ainoaa efektin finessiä pääsee muokkaamaan käyttäjän makuja ja tarpeita vastaavaksi".

 

 

Tehtaalla Blackholeen ladataan viisi ohjelmaa, jotka on rakennettu viiden erilaisen algoritmin pohjalta.
Näistä itse Blackholea kuvataan massiiviseksi kaikkien kaikujen kai'uksi, kun taas Dark Matterin kerrotaan soveltuvan tummien mutta ilmavien sadepilvien kaltaiseen maalailuun.
Nebula taas vie soittajan avaruusmaisemiin pyörteisine kaikuineen, ja Singularity puolestaan tutkimusmatkalle kaukaisiin galakseihin. Pulsar palauttaa turvallisempiin sfääreihiin taivaankappaleiden säännöllisiä kiertoratoja heijastelevine tunnelmineen.
Luonnehdinnat on käännetty vapaasti Eventiden tiedotteesta ja niiden sisällöstä saanee parhaiten selvää tutustumalla oheiseen videoon, tai hankkiutumalla käyttöetöisyydelle laitteesta.

Kovaa faktaakin on kerrottavaksi asti.
Viiden pedaaliin tallennettavan ja sen kytkimillä esille kutsuttavan presetin taustalle Blackholeen voi tallentaa 127 midillä komennettavaa ohjelmaa.
Näiden hallintaan ja muokkaukseen on myös Mac- ja pc-tietokoneissa toimiva Eventide Device Manager -ohjelma.

 

 

Liitännöissä on huomioitu eri käyttötavat ja instrumentit varistamalla Blackhole kytkimin, joilla impedanssisovitus saadaan vastaamaan niin kitaralle ihanteellista kuin syntikoillekin soveliasta. Pedaalin voi myös sujuvasti liittää tietokoneen audio-ohjelman inserttiin, jos koneeseen liitetetyssä interfacessa on vapaita tuloja ja lähtöjä.

Lisäpedaaleiden käyttö on sekin huomioitu. Yhdellä ulkoisella kytkimellä voi hoitaa tap tempo -toiminnon, kolmen kytkimen lisäpedaalilla myös muistipaikkojen selaukset ja valinnat.
Ekspressio-pedaalilla puolestaan pääsee vaikuttamaan parametrien asetuksiin lennossa ja Blackholen tapauksessa yhden keinupolkimen liikkeen vaikutuksen voi kohdistaa samanaikaisesti useaan eri parametriin.


Lisätiedot: Soundtools

 

28.09.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy