Nayteikkuna

FBT X – yksi kirjain, kaksi mallisarjaa

Kevään Prolight & Sound -messuilla esitelty FBT X-Lite ja X-Pro muodostavat parin, jossa X-Lite-sarja sisältää kolme kevyempään liikkuvaan äänentoistoon suunniteltua kaiutinmallia ja X-Pro taas kolme raskaampaan käyttöön tarkoitettua mallia.

Yhteiseksi nimittäjäksi FBT tarjoaa X-Sub 185A -kaiutinta, joka soveltuu niin X-Liten kuin X-Pron tueksi bassorekisterissä (kuvassa X-Sub ja X-Pro 12A).
FBT X-sarja koostuu pelkästään aktiivikaiuttimista eli ne on varustettu omilla vahvistimillaan.  

FBT X-Lite 15A, 12A ja 10A ovat kaksitiekaiuttimia, joiden kartiolementin halkaisija vastaa mallitunnuksen numeroa. Diskanttielementin tuottaman äänen suuntaajana olevan torven painekammion puoleinen suuaukko on halkaisijaltaan yhden tuuman ja puhekelan mitta 1,4 tuumaa. Suuntaavudeksi ilmoitetaan 90 astetta vaakaan ja 60 astetta pystysuunnassa.
D-luokan vahvistimille ilmoitetaan alakaistan antotehoksi 800 wattia, kun taas yläkerran A/B-luokassa toimiville vahvistimille vastaava lukema on 200.
Oman DSP:n avulla jokaisessa mallissa on tarjolla neljä erilaisiiin käyttötilanteisiin suunniteltua, valmiiksi muokattua toistovastetta.

Nykysuuntauksen mukaisesti varusteluun kuuluu pienoismikseri muutaman ohjelmalähteen käyttöä varten.

FBT X-Lite -kolmikon kotelot on valmistettu polypropyleenista ja jokaisessa on kolme kantokahvaa sekä neljä runkoon upotettua kiinnityspistettä 10-milliselle pultille. Kotelon pohjassa on myös kaiutintelineen 35-milliselle putkelle passaava kolo. Epäsymmetrisesti viistottujen kylkien ansiosta jokaista kaappia voi käyttää kahdella eri kallistuskulmalla (30° tai 45°) myös lattiamonitorina. 

FBT X-Pro 15A, 12A ja 10A ovat nekin kaikki kaksitieratkaisuita. Kaiutinelementtien kokologiikka, samoin kuin tekniset suoritusarvot seuravat Lite-sarjaa, mutta järeämmät kotelot ovat vaneria. Tässä sarjassa vain kookkain malli toimii Lite-sarjan tavoin kahdella erikallistuskulmalla lattiamonitorina, kaksi keveämpää Pro-kaiutinta tarjoavat sitten pelkästään 35 asteen kallistuksen.

FBT X-Sub 185A -bassokaiutin sopii sekä X-Liten että X-Pron pariksi ja tarjolla on 18-tuumaisen kartiolementin kautta 1200 wattia nimellistä antotehoa, ja 38–120 Hz:n toistoalue.

Liästiedot: Noretron Communication

30.04.2014
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy