Nayteikkuna

Friedman JEL-100 – Jake E. Leen soundi

Raskaan rockin parissa uransa tehnyt kitaristi Jake E. Lee muistetaan parhaiten kitaristin ja säveltäjän roolistaan Ozzy Osbornen suosituilla kasarilevyillä Bark at the Moon (1983) ja Ultimate Sin (1986). Nykyään häntä työllistää muun muassa oma yhtye Red Dragon Cartel.

 

Friedman on julkistanut muusikon nimikkovahvistimen, 100-wattisen JEL-100 -putkinupin, jota voidaan käyttää myös 50-wattisena. Lee mainitse itse, että hänen nupista löytyy kaksi hänelle tärkeää soundityyppiä eli vanhan Plexi-Marshallin lämpö sekä ´80-luvun master volumella varustettujen vahvistimien agressiivinen asenne.

Friedman JEL-100 on käsinjuotettu nuppi, joka on valmistajan mukaan varustettu niin ikään Yhdysvalloissa valmistetuilla custom-muuntajilla.
Etuasteessa on viisi 12AX7-putkea ja pääteasteessa neljä EL34-putkea.

 


Friedman JEL-100 -vahvistimen Plexi-kanava on varustettu seuraavin säätimin: Gain, Volume, Bass, Middle, Treble. Lisäksi kanavassa on kolmiasentoinen Bright-kytkin, joka vaikuttaa luonnollisesti kirkkauteen.
Kanavista toinen, JEL, tarjoaa puolestaan seuraavat hanikat: Gain, Master, Bass, Middle ja Treble. Lisäksi tämän kanavan gain-säätimelle tarjotaan vipukytkin, jolla päästään JCM800-tyypin soundista buustatumpaan vaihtoehtoon.

Friedman JEL-100 on varustettu myös kahdella säätimellä, jotka vaikuttavat nimenomaan pääteasteen toimintaan. Valmistajan manuaalin mukaan Thump-säädöllä voi hienosäätää matalien taajuuksien tuntumaa, kun taas presence-hanikalla pääsee muokkaamaan keskialueen ja ylätaajuuksien sointia pääteasteessa. Jälkimmäinen potikoista rahisee säädettäessä, mikä on valmistajan mukaan normaalia.

 

 

Friedman JEL-100 voidaan kytkeä 50-wattiseksi asettamalla takapaneelista löytyvä Hi/Lo-kytkin Low-asentoon. Takapaneelista löytyy lisäksi erittäin transparentiksi kehuttu efektilenkki (send, return), impedanssivalitsin (4-16 ohmia), kaksi kaiutinlähtöä sekä liitäntä jalkakytkimelle.

Lisätiedot:
• Custom Boards
Musamaailma

22.06.2020
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy