Nayteikkuna

Fulltone Ranger – kuin Dallas Rangemaster, mutta monipuolisempi

Fulltonen uutuuksiin kuuluu versio ´60-luvun legendaarisesta Dallas Rangemaster -pedaalista. Tätä germanium-transistoreilla varustettua laitetta markkinoitiin noina päivinä ”Treble Booster” -sloganilla, mutta varsinaisesti buustaus kattoi myös keskialueen. Nykyäänkin halutun pedaalin käyttäjiin ovat kuuluneet ainakin Brian May, Tony Iommi sekä Rory Gallagher.

 

Fulltone Ranger tarjoaa valmistajan mukaan saman soundin kuin alkuperäiset Rangemaster-versiot, mutta sen ohella vielä muitakin vaihtoehtoja. Pedaalin sydämenä toimii nimittäin iso Tone-säädin, jossa on kaikkiaan kuusi soundivaihtoehtoa. Säädin toimii hi-pass-suotimena, joka kussakin vaihtoehdossa päästää tietyn taajuuden yli menevän signaalin läpi.
Pedaali on varustettu myös Level-säätimellä, jolla asetetaan lähtevän signaalin voimakkuus.

 

 

Fulltone Rangerin soundivaihtoehdoista ensimmäinen on Full, jossa koko taajuusalue pääsee suotimen läpi. Näin ollen transistori myös säröytyy helposti.
Lo-mids puolestaan päästää suotimen läpi kaiken muun signaalin paitsi bassotaajuudet, kun taas Mids suodattaa signaalista pois myös alakeskialueen.
Fulltone Rangerin neljäs vaihtoehto, RM-1 vastaa valmistajan mukaan alkuperäistä Rangemasteria, jossa vain yläkeskialue ja ylimmät taajuudet pääsevät suotimen läpi.
RM-2 puolestaan vastaa myöhempiä Rangemaster-malleja, ja siinä suotimen rajataajuus on vieläkin ylempänä.
Viimeinen vaihtoehto on Highest, jossa signaalista suodatetaan pois kaikki muu, paitsi aivan kaikkein ylimmät taajuudet.

 

 

Fultone Rangerin sisällä on bias-trimmeri, jota säätämällä voidaan vaikuttaa pedaalin luonteeseen. Kun sitä säädetään myötäpäivään, bias-jännite alenee ja pedaali muuttuu soundiltaan hiljaisemmaksi ja atakiltaan pehmeämmäksi. Vastapäivään säädettäessä vaikutus on päinvastainen.

 

Fulltone Rangerissa on alhainen tuloimpedanssi, joten valmistaja suosittelee sen asettamista ennen bufferoituja pedaaleja, looppeja ja viritysmittaria.

 

Jalkakytkimellä päästään ohituskytkentään, joka on toteutettu true bypass -periaatteella.
Instrumentille on tulo- ja lähtöjakki, ja lisäksi tarjotaan liitäntä 9-18 voltin verkkolaitteelle. Pedaali toimii myös 9 voltin paristolla.

 

Lisätiedot: Custom Boards

 

07.04.2020
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy