Genelec 7040A antaa bassolle äänen

Image

Image

 

 

Kotimainen Genelec lanseerasi Prolight & Sound 2015 -messuilla erittäin näpsäkän sub bass -kaiuttimen, joka on suunniteltu erityisesti 8010-, 8020- ja M030-kaiutinten kanssa käytettäväksi.

Tulokkaan tunnus on 7040A ja Genelecin perinteiseen tapaan tämäkin malli on suunniteltu Iisalmessa, jossa myös kokoonpano sekä valmiiden kaiutinten yksilölliset tarkistusmittaukset ja kalibrointi tapahtuvat.
Ensisijaisena käyttöpaikkoina mainitaan pienet tarkkaamot ja audiotyöpisteet, mutta näppärän kokonsa ansiosta 7040A sopii mainiosti myös liikkuvan äänittäjän kalustoon. Painoa uutukaisella on 11,3 kiloa ja mitoiltaan se vastaa pientä kitarakomboa (410 x 350 x 205, mm).
Kuljetusta varten suositellaan lisävarusteeksi mallille varta vasten suunniteltua Genelec-kassia.

Muotoilu noudattaa 7000-sarjan linjauksia ja aiemmista malleista tuttu, spiraalimaisesti auki kiertyvä LSE-bassorefleksitorvi kuuluu myös 7040A:n toteutukseen. Valmistajan mukaan LSE-rakenne tekee kaiutinkotelosta erittäin stabiilin, ja samalla loivasti kaareutuva putki antaa ilmavirtauksen kulkea vapaasti ilman refleksiputkessa tyypillisesti muodostuvia pyörteitä. Tämän ansiosta bassotoisto on täsmällinen ja samalla minimoidaan toisen ja kolmannen asteen särö.

Kaiuttimen toistoalueeksi kerrotaan 33 – 85 Hz (+/- 3 dB) ja toisto sovitetaan kuuntelutilaan ja varsinaisten pääkaiutinten toimintaan kaiuttimen liitinpaneeliin sijoitetuilla pikkukytkimillä.
Niiden joukosta löytyy myös ISS-toiminnon ohitus siltä varalta, että on tarpeen estää kaiuttimen automaattinen kytkeytyminen virransäästötilaan. ISS eli Intelligent Signal Sensing tarkkailee audiotuloa ja mikäli signaalia ei tuntiin havaita, vahvistin kytkeytyy lepotilaan. Toiminto käynnistää kyllä vahvistimen jälleen havaitessaan tulevan audiosignaalin, mutta käynnistys ei tapahdu täysin viiveettömästi. Siksi ISS-automatiikan ohitustoiminto saattaa joissain tilanteissa olla tarpeen. 

 

 

Image

Genelec 7040A:ssa on balansoidut liitännät stereotulolle sekä vastaavat lähdöt pääkaiuttimien syöttöä varten. Varsinainen bassokaista toistetaan monona, yhden 6,5-tuumaisen kartiokaiuttimen voimin.

7040A:n vahvistin on nimellisteholtaan 50W, ja se kuuluu toimintaperiaatteeltaan D-luokkaan. Maksimiäänenpaineeksi ilmoitetaan 100 dB (SPL).

 

Lisätiedot: Genelec