Nayteikkuna

Genelec 7050C – subwooferin uusi versio

LSE-spiraalikoteloon perustuva subwoofer on edennyt mallitunnuksen kirjaimessa beestä ceehen, mutta kaiuttimen ominaisuuksien ja suorituskyvyn osalta muutos on yhtä yksittäistä aakkosta merkittävämpi. Genelec kertoo 7050C:n tuottavan kolme desibeliä suuremman äänenpaineen kuin edeltänyt malli 7050B, ja lisäksi se tekee tämän aiempaa säröttömämmin.

 


Genelec 7050C on varustettu kahdeksan tuuman magneettisuojatulla kaiutinelementillä ja sen maksimiäänenpaineeksi ilmoitetaan 103 dB SPL.
Subwoofer soveltuu stereomonitoroinnin ohessa käyttöön myös 5.1-monikanavajärjestelmässä ja pääkanavien osalta sen toistokaistaksi ilmoitetaan 24 – 85 Hz (-6 dB). 
LFE-kanavalle on oma tuloliitäntänsä ja sen toistokaistaksi kerrotaan 24 – 120 Hz (-6 dB).

7050C:n kyljessä on viisi omin jakosuotimin varustettua tuloa ja lähtöä pääkanaville, sekä LFE-kanavan tulo.

 

Tulosignaalin tason sovitukseen on oma portaaton säätönsä (-6 – +12 dBu).

Kaiuttimen toiston sovitus huonetilan ja käyttötarkoituksen mukaiseksi hoidetaan puolestaan neljällä dip-kytkimellä.
Kaksi ensimmäistä kytkintä määrittää bassokaistan vaimennuksen 26 Hz:n nimellisen rajataajuuden alapuolella. Valittavana on suoran toiston vaihtoehdoksi neljän, kahdeksan tai 12 desibelin vaimennus.
Kaksi seuraavaa dip-kytkintä vaikuttavat bassokaistan vaiheistukseen, ja valittavat asetukset ovat  0, 90, 180, tai 270 asteen vaiheensiirto.

Viides pikkukytkin antaa LFE-kanavalle 10 desibelin lisävahvistuksen, kun taas kaksi viimeistä ohjaavat ISS-automatiikkaa (Intelligent Signal Sensing), joka sulkee vahvistimen silloin kun tietyn kynnystason ylittävää tulosignaalia ei ole havaittu määrätyn ajan kuluessa. ISS vähentää vahvistimen virrankulutuksen valmiustilassa 0,5 wattiin.

Uudistusten listalla on myös 7050C:n switched mode -virtalähde, joka on ns. universaalia tyyppiä.

Genelec suosittelee 7050C-mallia omien 8010-, 8020-, 8030- ja M030-monitoreidensa kumppaniksi, mutta toteaa subwooferin soveltuvan yleispätevästi minkä hyvänsä lähikuuntelukaiuttimien bassotoiston tueksi.

Lisätiedot: Genelec

21.11.2018
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy