Genelec 8351 on kompakti kolmitiekaiutin

Koaksiaalinen rakenne laajentaa Genelecin mallistoa aivan uuteen suuntaan. Tuoreen kolmitiekaiuttimen bassokaistasta huolehditaan kahdella ovaalinmuotoisella kartioelementillä.

Koaksiaalisen rakenteen akustiset edut on tunnettu ja tunnustettu jo kauan sitten: kun äänilähteet sijaitsevat sisäkkäin, ei kulkuaikaeroja synny sen enempää sivu- kuin korkeussuunnassakaan.

Genelec 8351:ssä periaate on viety myös bassokaistalle asti, sillä kahden erillisen kartioelementin ja koaksiaalisen keskiääni/diskantti-yhdistelmän toistoalueet sovitetaan yhteen poikkeuksellisen isolla, koko etulaidan kattavalla aalto-ohjaimella (Maximised Directivity Control Waveguide, MaxDCW). Kartiokaiuttimet on sijoitettu kotelon sisään siten, että ohjaimen huullokset toimivat samalla bassokaistan ääniaukkoina, mikä nivoo kokonaisuuden yhtenäiseksi, samankeskiseksi kokonaisuudeksi. Tämän ansiosta 8351:n säteilykuvio on samanlainen sekä vaaka- että pystysuunnassa ja kaiuttimet voidaan sijoittaa yhtä hyvin kyljelleen kuin pystyyn. Valmistajan mukaan kummassakin tapauksessa saavutetaan laaja ihanteellinen ja tasainen kuuntelualue. 

Mitoiltaan 8351 on keskikokoinen (452 x 287 x 278, mm) ja sen maksimiäänenpaineeksi ilmoitetaan 110 dB yhden metrin etäisyydeltä mitattuna. Näillä parametreilla se soveltuu luontaisesti studion pääkuunteluksi pienissä ja keskisuurissa tarkkaamoissa, joissa tyypillisesti törmätään tilan suhteellisesta pienuudesta johtuviin akustisiin pulmiin. Genelec on varautunut tähän varustamalla 8351:n Smart Active Monitor -ominaisuuksin, jolloin akustiikan ongelmia voidaan korjata tehokkaasti pitkälti automatisoidulla DSP-prosessoinnilla.
AutoCal-mittausohjelman ja Loudspeaker Manager -säätöohjelman avulla SAM-kaiutinten toisto voidaan nopeasti sovittaa myös vaihteleviin käyttötilanteisiin esimerksi silloin, kun samoja kaiuttimia käytetään eri lokaatioihin tilapäisesti pystytettävissä tuotantoyksiköissä.   

D-tyypin kytkentäperiaatteella toimivan bassokaistan vahvistimen tehoksi ilmoitetaan 150 wattia ja yläkaistan A/B-kytkennällä toimiville vahvistimille kerrotaan nimellistehoiksi 120 W (keskialue) ja 90 W (diskantti).
Koko järjestelmän taajuusvasteeksi luvataan 32 Hz – 40 kHz (-6 dB) ja 38 Hz – 21 kHz (± 1.5 dB).

Genelec 8531 on kokonaisuudessaan – kotelo, akustiset ratkaisut, elementit sekä elektroniikka – suunniteltu ja valmistettu Genelecin omalla tehtaalla Iisalmessa.

Lisätiedot: Genelec
 

07.01.2015
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy