Genelec Aural ID tekee 
kuulokekuuntelusta luotettavampaa

Image

Kuuntelu kuulokkeilla on äänitettä editoitaessa suosittu työskentelytapa, sulkevathan kuulokkeet pois ympäristön häiriöitä ja helpottavat siten leikkaussaumojen siistintää.

Äänitettä miksattaessa kuulokekuuntelussa on kuitenkin useita epävarmuustekijöitä yksittäisen äänen sointiväriä sekä soitinten keskinäistä balanssia arvioitaessa. Ulkoisten häiriöiden ohella kuulokkeet eliminoivat myös kuulijan oman pään, ulkokorvan muodon ja olkapäiden aiheuttamat heijastukset, minkä vuoksi kuulokkeilla kuunneltava ääni kuulostaa erilaiselta kuin ilman kuulokkeita.

Nämä kehon vaikutukset ovat yksilöllisiä, joten niiden huomioiminen kuulokkeiden rakenteessa tai pysyvässä vasteessa on hankalaa. Ne voidaan kuitenkin mitata ja niitä kuvataan ns. HRTF-vasteella (Head-Related Transfer Function), jonka selvittäminen on perinteisesti vaatinut raskaita mittausjärjestelyitä ja erikoisosaamista.

Genelec Aural ID -palvelu tuo nyt yksilöllisen kuulokevasteen muokkauksen tavallisen käyttäjän ulottuville.

Lähtöaineistoksi tarvitaan esimerkiksi hyvälaatuisella kännykkämeralla kuvattu 360 asteen video kuulijan pää- ja hartia-alueesta. Video ladataan Genelecin verkkopalveluun, jossa laskentaprosessi rakentaa kuulijasta yksityiskohtaisen ja mittatarkan kolmiulotteisen mallin. Sen perusteella Aural ID laskee, miten yksilölliset piirteet vaikuttavat eri vaaka- ja pystysuunnista saapuvaan ääneen. Menetelmän luvataan tuottavan jopa perinteistä mittausta kattavammat tiedot HRTF:n perustaksi.

Asiakas voi ladata itselleen oman HRTF-profiilinsa SOFA-tiedostomuodossa (AES-standardi), joka soveltuu formaattia jo yleisesti hyödyntäviin virtuaalitodellisuusympäristöihin (VR) ja peliaudion esitysmoottoreihin.

Geneleciltä kerrotaan, että Aural ID -tiedoston avulla äänimoottori pystyy tuottamaan tarkan äänikuvan stereo- ja immersiiviääntä kuulokkeilla toistettaessa.

Lisätiedot: Genelec