Genelec GLM 4 – aiempaakin monipuolisempi

Genelecin Loudspeaker Manager -ohjelmisto palvelee kaiutinjärjestelmän perusvirityksen lisäksi nyt  myös päivittäiseen työskentelyyn tarkoitettuna kontrollerina, josta voi asettaa kuunteluvoimakkuuden, avata ja mykistää yksittäisiä kaiuttimia erityyppisiä kokoonpanoja kuunneltaessa.

Asetusten tallentaminen käy joko suoraan kaiuttimeen, jolloin samat asetukset ovat suoraan käytössä jälleen käyttövirran kytkemisen jälkeen. Tai paikallisesti tietokoneelle, jolloin ohjelmaan saa tallennettua useita erilaisia kaiutinkokoonpanoja sekä erityyppisiä virityksiä. Tai kolmantena vaihtoehtona Genelecin ilmaiseen pilvipalveluun, josta kulloinkin tarpeelliset asetukset voi ladata kyseistä sessiota varten.
Näin yksi ja sama työpiste muuntuu näppärästi vaikkapa musiikin miksaukseen käytettävästä stereojärjestelmästä kuvatuotannossa tarvittavaan monikanavaisuuteen tai johonkin ns. immersiivijärjestelmään, jossa kuunteluavaruus käsittää myös korkeussuunnan.

Samassa työpajassa eri aikoina työskentelevät voivat myös muokata automatiikan tuottamaa vastetta henkilökohtaisten mieltymystensä mukaisiksi. Sound Character Profiler antaa puitteet loivaan taajuusvasteen muotoiluun esimerkiksi tummemman tai kirkkaamman yleissoundin suhteen, manuaalimoodissa aukeavat sitten työkalut myös yksityiskohtaisempaan säätöön.
Kaikki prosessointi tapahtuu digitaalisesti ja sopeutus huoneakustiikkaan sekä henkilökohtaisiin kuuntelumieltymyksiin tehdään vasta kaiuttimessa. Näin signaalitie pysyy muuttumattona aina viimeiseen lenkkiin asti.

GLM 4:n ulkoasua suunnittelemassa on ollut muotoilija Harri Koskinen, jonka visuaalinen näkemys on jo aiemmin päässyt esiin Genelecin kaiutinten muotoilussa. 

Ohjelmisto tunnistaa automaattisesti kaikki järjestelmään kytketyt Genelecin SAM-sarjan kaiuttimet, mutta niiden sijainti kerrotaan ohjelmalla manuaalisesti. Käytännössä kaiuttimien kuvakkeet raahataan hiirellä hunajakennomaiseen rasteriin, joka kuvaa niiden fyysistä sijaintia.


Yhteen järjestelmään voidaan liittää samanaikaisesti yli 80 Genelec-kaiutinta.
Ohjelman ikkuna on vapaasti skaalattavissa ja sille voi valita vaalean tai tumman taustan, jolloin sen sovitus muuhun työympäristöön käy helposti.

Ohjelma on suunniteltu käytettäväksi ensisijaisesti internet-yhteyden kautta, jolloin Genelecin pilvipalvelu analysoi mittaustulokset ja lähettää korjauksiin suositellun datan takaisin ohjelmalle. Mikäli nettiyhteyttä ei ole mahdollista järjestää, voi GLM-ohjelmistoa käyttää myös apu-applikaation avulla paikallisesti.

Käyttöä kuvaillaan yksinkertaiseksi ja ohjelmistoon kuuluu Online-helppi, jolle lähetettyyn kysymykseen voi liittää mukaan mittaustuloksen ja kuvan kuunteluympäristöstä.
Kattava käyttöopas sekä kuusi askelta oman kaiutinvirityksen tekemiseksi opastava videosarja jelppaavat nekin.

GLM 4 toimii sekä Mac ja Windows -ympäristöissä, ja käyttö vaatii pakettiin kuuluvan mittamikrofonin sekä etuvahvistin/dsp-yksikön. 

Lisätiedot: Genelec

28.05.2021
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy