Nayteikkuna

GRBass Aerotech – jujuna hiilikuitu

Valmistajan tiedotteen mukaan uuden Aerotech-sarjan kaapeissa on painoa reilut 40 prosenttia vähemmän verrattuna perinteisiin konstruktioihin. Avainsana on hiilikuitu, joka kevyenä ja kestävänä materiaalina soveltuu myös kaiutinkoteloiden raaka-aineeksi.

 

GR:n omassa mallistossa neljällä kymppituumaisella kartiolla kalustetun perinteisen puurunkoisen kaiutinkaapin paino on 25 kiloa, kun taas hiilikuitukoppaisen Aerotech-version painoksi kerrotaan 15 kiloa.
Muissa toisiinsa vertautuvissa malleissa lukemat ovat saman suuntaisia.
Esimerkiksi yhdellä 12-tuumaisella varustettu puukoteloinen Cube-malli painaa 11 kiloa, kun sen Aerotech-vastineella massaa on vain 7,5 kiloa.
Puukylkisen 2 x 12-tuumaisen  Slim-kaapin painoa puolestaan on 19 kiloa ja vastaavan Aerotech-kaapin 12,9 kiloa.

GRBass toteaa käyttävänsä uusien Aero-kaappiensa materiaalina avaruus- ja ilmailuteollisuuden kehittämää hitec-hiilikuitua, joka on rakenteeltaan erittäin tasalaatuista ja kestävää.
Keveydestään huolimatta se mahdollistaa myös hyvin jäykkien rakenteiden toteuttamisen minkä ansiosta kotelon ei-toivottuja resonansseja pystytään tehokkaasti minimoimaan.


GR Aerotech-mallistoon kuuluu tällä hetkellä 10 eri mallia, joissa kaikissa on kartioelementtien lisäksi säädettävä diskanttitweeter. Niinpä diskanttitoiston ylärajaksi ilmoitetaan bassokaapeiksi poikkeuksellisen korkeita lukemia: kolmessa mallissa kaista ulottuu 18 kilohertsin taajuudelle, lopuissa peräti 22 kilohertsin taajuudelle asti.
Aerotech-sarjan kotelot toimivat bassorefleksi-periaatteella ja niiden toistokaistan alarajaksi ilmoitetaan kaiutinvarustelusta riippuen 35 – 40 hertsiä.

Aerotech-kaiutinten herkkyydeksi GR ilmoittaa alimmillaan 96 dB SPL (AT 208) ja ylimmillään 103 dB SPL (AT 410+). 

Valmistajan mukaan kyseessä on sataprosenttisesti Italiassa valmistettu tuotteista.


Lisätiedot: Vantaan Musiikki

20.04.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy