IK Multimedia AmpliTube Tonex – ekosysteemi, joka mallintaa omat ja muiden soundit

Mac- ja PC-koneissa toimiva Tonex soveltuu plugin-applikaatioksi kaikkiin tunnetuimpiin DAW-ohjelmiin ja se nivoutuu myös osaksi valmistajan omaa AmpliTube-alustaa.
Tonexilla voi mallintaa oman kitaralaitteiston soundin sekä soittaa IK Multimedian valmiiksi tekemiä mallinnoksia.

 

 

Valmistaja kutsuu Tonexia kokonaiseksi ekosysteemiksi, jonka ydin on AI Machine Modelling -tekniikkaan perustuva Tonex-applikaatio. Se jakautuu kahteen osaan, joista Modeler sisältää jonkin fyysisen kitaralaitteiston mallintamiseen ja muokkaamiseen tarvittavat ohjelmalliset työkalut, ja Player-lohko puolestaan valmiiksi saatettujen mallinnosten tallennukseen ja käyttöön soiton aikana vaadittavat toiminnot.
Playerin toiminnot ovat tulossa myöhemmin syksyn kuluessa saataville myös iPhone ja iPad-versioina, jolloin Tonexin omaan Tonenet -pilvipalveluun tallennettuja soundeja voi hyödyntää mobiilialustalla.

 

 


IK Multimedian kirjastossa on yli tuhat valmista soundimallinnosta alkuun, mutta Tonexin keskeinen idea on palvella välineenä ikiomien soundien mallintamisessa, jotta ne voidaan ottaa äänitys- tai keikkakäyttöön ilman koko tavara-arsenaalin mukana raahaamista. Periaatteessa puuhaan riittää tietokone asianmukaisella äänikortilla varustettuna.
Kun signaalia siirrellään tietokoneelle ja sieltä kenties uudestaan vielä kitarapedaaleilla tai vahvistinlaitteistolla muokattavaksi, tarvitaan kuitenkin signaalin taso- ja impedanssisovitusta samaan tapaan kuin reamp-tekniikassakin. Tähän tehtävään IK Multimedia on kehittänyt Tonex Capture -laitteen, jonka kautta signaalit kulkevat sekä kitaralaitteistolta tietokoneelle että toiseen suuntaan.

 

 

Tonex Capturen Line input -tulo on tarkoitettu tietokoneen interfacelta tulevalle linjatason signaalille. Tulotason säädön jälkeen signaali muunnetaan tasoltaan ja impedanssiltaan kitarapedaaleiden tai -vahvistimen syöttämiseen sopivaksi.
Tarvittaessa audiomaaton erotus hoidetaan takalaidan kytkimellä maalenkkien estämiseksi.

Valmis vahvistimen kautta kulkenut signaali puolestaan voidaan tuoda Capturen etulaidan From Amp -liitäntään, jonka yhteydessä on kytkinvalinta pelkän etuasteen läpäisseen tai myös päätevahvistimen kautta kulkevan signaalin tason sovittamiseen. Kytkinvalinnan täydentää +24 desibelin vaimennukseen pystyvä hienosäätö.

Tarvittaessa tulosignaali saadaan ulos takalaidan puolelta balansoimattomana edelleen kitarakaapille johdettavaksi (tai vahvistimen pääteaseteelle reititettäväksi, mikäli Tonex Capture kytketään vahvistimen efektilenkkiin), sekä balansoituna signaalina tietokoneen interfacelle vietäväksi.

Tonex on saatavilla neljänä eri versiona, joista ilmainen Tonex CS sisältää 20 valmista mallinnosta (10 vahvistinta ja viisi pedaalia) ja saman verran vapaata muistitilaa pilvestä ladattaville lisämallinnoksille.
Tonex Se sisältää jo 200 valmista mallinnosta, vahvistimia on 20 ja pedaaleita 10. Muistitilaa omille luomuksille on rajattomasti.
Tonex on 400 valmiin mallinnoksen paketti, jossa vahvistimia on 40 ja pedaaleita 20. Tässäkin versiossa omien luomusten tekemiseen on rajattomasti tilaa.
Tone Max kasvattaa valmiiden mallinnosten määrän tuhanteen, vahvistimia on 100 ja pedaaleita 50.
Hännän huippuna on Tonex Capture -paketti, johon sisältyy myös reamp-toimintaan soveltuva Capture-laite.

Lisätiedot: IK Multimedia

29.09.2022
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy