JBL 7 Master Reference – passiivimonitoreiden aika ei ole ohi

Image

JBL Professional on julkistanut kokonaan uuden 7 Series Master Reference Monitor -mallisarjan, jonka avaavat kaksi kompaktin kokoluokan studiomonitoria, 708i ja 705i.

Uudessa seiskasarjassa käytetään monia M2 Master Reference Monitor -kaiutinta varten kehittyjä patentteja ja tähtäimessä ovat erityisesti ammattimaiset kuva- ja äänituotanto yksiköt, joissa monikanavainen kuuntelu on tarpeen.
Näille työympäristöille tyypilliset haasteet – kookkaiden näyttöjen aiheuttamat kaiuttimien sijoitushankaluudet – sekä aktiivisten kaiuttimien vaatiman oman sähkösyötön työläys ovat johtaneet nykyoloissa poikkeukselliseen ratkaisuun: aktiivirakenteen sijaan vahvistimia ei nyt ole sijoitettu itse kaiutinkoteloihin vaan kyseiset mallit on suunniteltu käytettäviksi Crown DCi -sarjan neli- ja kahdeksankanavaisten vahvistimien kanssa, joko täyden audiokaistan syötöllä tai aktiivista jakoa käyttäen.

Jotta JBL:n uusi sarja pystyisi vastaamaan kilpailijoiden huutoon, on vahvistinten ohjaukseen valjastettu emoyritys Harmanin omistama kolmaskin merkki, BSS, jonka Soundweb London -prosessorilla hoidetaan mainittu aktiivinen kaksitie-toteutus, järjestelmän viritys huoneakustiikkaan sopivaksi ja asetetaan bassotoistolle raamit.
Prosessori kelpuuttaa sekä analogiset että AES/EBU-normin digitaaliset tulosignaalit ja koko systeemin hallintaan käytetään Harmanin HiQnet-protokollaa.

 

Image

AES 2014 -tapahtumassa esitelty 708i on varustettu kahdeksantuumaisella kartioelementillä, kun taas 705i on saanut matkaansa viisituumaisen tötterön. Molemmat kartiot ovat uutta mallistoa ja niiden ulottuvuus riittää aina 30 Hz:n taajuudelle saakka.

 

Image

Kummassakin diskanttitoisto hoidetaan varta vasten tarkoitukseen kehitetyllä upouudella 2409H-driverilla, jota JBL kuvailee erittäin tehokkaaksi ja äärimmäisen pienellä säröllä toimivaksi elementiksi.
2409H:n toistovaste ulottuu aina 35 kHz:n taajuuteen asti ja äänen suuntauksesta huolehtii JBL:n Image Control -aalto-ohjain, jonka erityiseduksi mainitaan puhdas, värittymätön ja selkeä toisto erityisesti dialogin kannalta kriittisellä keskialueella.

JBL 7 Series Master Reference Monitor -sarjan esikoisten kotelot ovat koivuvaneria ja refleksiaukko on sijoitettu eteen. Näin sekä 708i että 705i soveltuvat myös tarkkaamon seinään upotettaviksi. Pinta-asennukseen on tarjolla lisävarusteena monipuoliset seinä- ja kattokiinnikkeet.

Lisätiedot: Studiotec