JBL EON600 – aktiivi-PA:n uusi sukupolvi

JBL EON-sarjan juuret juontavat kauas 1990-luvulle ja matkan varrella mallistoa on päivitetty askel kerrallaan. Nyt on pistetty sitten kolme täyden kaistan kaappia ihan kerrassaan uusiksi.
  
JBL kertoo, että yhtään kohtaa ei ole jätetty tutkimatta ja sen seurauksena sekä polypropyleeni-kotelon rakenne että materiaalin koostumus ovat uusia. Sitä kautta kulutuskestävyys, roudattavuus ja akustiset ominaisuudet on kaikki saatu aiempaa paremmiksi.

 

Erikoisin piirre uusissa EON600-malleissa lienee kaiutinelementin edessä oleva aalto-ohjain, joka näyttää lainanneen muotonsa piparkakulta. Ohjaimen ideana on sovittaa kartiokaiuttimen horisontaalinen säteilykulma diskanttielementin säteilykulmaa vastaavaksi, jotta suuntaavuus pysyisi samana koko toistokaistalla aina alimmista bassoista ylimpiin sihinöihin asti.
JBL ilmoittaa EON610:n säteilykulmaksi 110 astetta, EON612 avautuu puolestaan 100 astetta ja kookkaimman EON615-mallin horisontaaliseksi avautumiskulmaksi kerrotaan 90 astetta.

 


Luonnollisestikin myös Harmanilla ymmärretään digitaalisen signaaliprosessorin käyttökelpoisuus aktiivikaiuttimen suorituskyvyn maksimoimisessa ja tieto-taitoa toteutukseen löytyy konsernin sisältä. Niinpä EON600-sarja on varustettu DSP:llä, joka tarjoaa mm. hyllytyyppisen basso- ja diskanttikorjaimen sekä kolmikaistaisen parametrikorjaimen. Ekvalisaattorin asetuksia säädetään etänä bluetooth-yhteyden kautta. Aplikaatiot iOS- ja Android-alustoille ovat tuloillaan ja käyttäjän omat asetukset saa tallennettua muistiin.

Kaiuttimen takalaidasta löytyvät myös pikavalinnat tehtaalla ohjelmoiduille valmiille ekvalisoinneille, joissa huomioidaan erilaiset käyttötavat yleisölle suunnatusta musiikkitoistosta bändin monitorointiin ja puheäänentoistoon saakka. Oma valintansa on myös PA-käytölle sub bass -kaapilla tuettuna.

Uudet EON-mallit ovat 610, 612 ja 615. Kaikki ovat periaatteeltaan aktiivisia ja kaksitiekaiuttimia. Kolmikon pienin on ladattu 10-tuumaisella kartiolla ja sen toistokaistaksi ilmoitetaan 52 – 20 000 Hz (-10 dB). Muut koot ovat 12 ja 15 tuumaa, ja niiden toistoalueen yläraja on sama, mutta bassokaistalla 12-tuumaisella päästään 48 Hz:n ja 15-tuumaisella 39 Hz:n taajuuteen asti.
Vahvistinkokoonpano on joka mallissa sama (hetkellinen nimellisteho 700 W + 300 W, jatkuvana 350 W + 150 W) ja näillä D-luokan vahvistimilla saavutettavat maksimiäänenpaineet ovat pienimmästä suurimpaan 124, 126 ja 127 dB (SPL).
 

Lisätiedot: Studiotec Pro Audio

17.12.2014
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy