Korg Nuvibe – vibrato-chorusta ison H:n malliin

Korg esitteli Frankfurtin messuilla nivaskan uutuuksia, joita saapuu myyntiin tässä pitkin vuotta. Nyt on vuorossa Korg Nuvibe, alkuperäisen Univibe-pedaalin suunnittelijan valvonnassa kehitetty uusiopainos, johon on saman tien pakattu muutama kekseliäs lisuke kaupan päällisinä.

Hendrixin tunnetuksi tekemän Univiben alkuperäispainoksia on yhä liikenteessä jonkin verran ja erilaisia toisintoja siitä on vuosien saatossa tehty usean valmistajan toimesta. Hankaluutena matkassa on ollut alkuperäisen kytkennän tulkitseminen oikein, sekä keskeisten komponenttien saatavuus.

Furnio Mieda suunnitteli 1960-luvun lopulla alkuperäisen Univiben japanilaiselle Shin Ei -yritykselle ja efektissä oli kaksi erilaista toimintoa, vibrato ja chorus. Niiden modulaatiolle nopeuden määritti valovastuksiin perustuva ja keinupedaalilla säädeltävä kytkentä. Koska kyseisiä CdS-valovastuksia ei enää valmisteta, piti niiden tilalle kehittää korvaava piiri ja Nuvibeen sellainen rakennettiin 79 erillisen transistorin avulla. Alkuperäiseen tapaan Nuviben mukana tulee ekspressiopedaali, jolla voi säätää efektin nopeutta ja pysäyttää moduloinnin johonkin kohtaan.

Täysin uutena ominaisuutena Korg Nuvibessä ovat Wave-liu’ut, joilla modulaatiolle saadaan muodostettua niin alkuperäisen Univiben aaltomuodot kuin niiden variaatiotkin sen mukaan kuinka mielikuvuitus ja kokeilunhalu musikanttia ohjaavat.
Uutta ovat myös true bypass -tyyppinen ohitus, bufferoitu kytkentä ja käyttö virtalähteen vaihtoehtona myös paristoilla (neljän tunnin toiminta-aika kuudella AA-sauvaparistolla).

 

Lisätiedot: EM Nordic

15.09.2014
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy