Korg Pitchblack X – mittarilla vireeseen

Mustanpuhuvaan mittariperheeseen kuuluu neljä eri mallia, joiden tekniset perusominaisuudet ovat samat. Muoto ja koko tekevät eron.


Pitchblack X -mittarit tunnistavat sävelalueen E0 – C8 (taajuuksina 20,60 Hz – 4186 Hz), ja vireen referenssinä olevan A4-sävelen taajuudeksi voidaan asettaa alimmillaan 436 HZ ja ylimmillään 445 Hz.
X-polven mittarit havaitsevat vireen puhtauden 0,1 sentin tarkkuudella (sentti on sadasosa puolisävelaskeleesta).

Näytön kirkkauden voi valita ja näyttötapoja vireelle on neljä. Pedaalin muotoisissa malleissa (X, XS ja X Mini) nämä ovat Regular, Strobe, Half Strobe sekä Mirror. Räkkikoteloon rakennetussa Pitchblack X Prossa neljäs vaihtoehto ei ole Mirror vaan Focus.


Näyttötavoista Regular on se perinteinen tapa osoittaa merkiledeillä lähestyminen kohti tavoiteltua virettä.
Stroboskooppi puolestaan ilmaisee vireen liikkuvien valojen virtana, jonka suunta kertoo ollaanko tavoitteen ala- vai yläpuolella ja nopeus puolestaan sen, ollaanko kaukana vai lähellä tavoitetta.
Jos strobo miellyttää periaatteena, mutta näkymä on liian levoton, voi käyttää puolitettua stroboa, jossa käytetään vain puolen näytön leveyttä.

Pedaalimallien neljäs näyttötapa, Mirror, ilmaisee virettä keskilinjan kummallekin puolelle piirtyvin lisävaloin, joiden etäisyys keskiviivasta kuvaa vireen korjaustarpeen määrää. Räkkimallisen X Prossa neljäs näyttötapa on erityisen tarkkaan vireen tarkasteluun tehty Focus.

X Pron räkkikorvakkeet voi asentaa myös mittarin pohjaan, jolloin ne palvelevat kallistustukina. Ja koska kotelon syvyysmitta on verraten pieni, X Pron voi asentaa myös "selälleen" näyttö ylöspäin ilman, että pedaalilaudan korkeus kasvaa oleellisesti. 

Koko nelikko soveltuu niin kitaralle kuin bassollekin, ja instrumenttiliitäntä on toteutettu yhden megaohmin nimellisimpedanssilla.

Kaikissa Pitchblack X -malleissa voi valita audiotoiminnan joko niin, että mittarin ohitus tapahtuu true bypass -kytkennällä.
Tai vaihtoehtoisesti niin, että mittari pysyy aina signaalitiellä ja käytössä on Korgin kehittämä uusi Ultra Buffer -kytkentä.


Lisätiedot: EM Nordic

07.11.2022
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy