Nayteikkuna

KRK S8.4, S10.4 ja S12.4 – uudet subit studioon

Lähikuunteluun tarkoitetut tarkkailukaiuttimet kaipaavat usein seurakseen erillisen subwooferin alataajuksia toistamaan ja KRK:n päivitetyssä mallistossa onkin nyt kolme uutta vaihtoehtoa tarjolla.


Kolmikon kevein on kahdeksantuumaisella elementillä varustettu S8.4, keskimmäinen puolestaan mallitunnuksensa S10.4 mukaisesti kymppituumaisella, ja järein versio S12.4 12-tuumaisella elementillä ladattu malli.
Kaiutinelementtien kartiot ovat komposiittimateriaalia; kahdessa pienemmässä lasin ja aramidin sekoitetta, jykevimmässä mallissa ainesosat ovat kevlar ja aramid.

Ero mallien järeydessä näkyy myös mdf-levystä valmistettujen koteloiden rakenteessa: malleissa S8.4 ja S10.4 käytetään sekä 15 että 18 millimetrin vahvuista levyä, kun taas kookkaimmassa S12.4:ssä käytetään ainoastaan 18 millimetrin levyä.
Kotelot ovat toimintaperiaatteeltaan refleksikoteloita ja taka-aallon portit aukeavat kotelon etupuolelle.

Myös paino peilaa kaiuttimen kokoa: pienin on kevein tasan 12 kilon painollaan kookkaimman painaessa peräti 28,3 kiloa. Keskimallin painoksi ilmoitetaan 15,88 kiloa.

Sarjan vahvistimet ovat toimintaperiaatteeltaan D-luokkaa ja nimellistehoiltaan 109, 160 ja 220 wattia. Mainitulla lukemalla S8.4 thd-säröksi ilmoitetaan yksi prosesntti 46 Hz:n taajuudella, kahdessa muussa mallissa yhden prosentin thd-särön referenssitaajuutena on 44 Hz.

Hetkellistä äänenpainetta nämä subwooferit tuottavat 112,8 dB, 117,2 dB ja 119,9 dB – jälleen kokonsa mukaisessa järjestyksessä ilmoitettuna.

Toistokaistat ovat nekin suhteessa kaiuttimen kokoon. S8.4:n alarajaksi ilmoitetaan 35 Hz, kun taas S10.4:n toisto alkaa jo 31 Hz:n taajuudelta. Kaikkein alimmalle ulottuu S12.4, jonka toisto alkaa peräti 29 Hz:n taajuudelta.
Kaistan ylärajoiksi on ilmoitettu vastaavasti 133 Hz (S8.4), 110 Hz (S10.4) ja 97 Hz (S12.4).

 

 

KRK suosittelee S.4-subwoofereita omien lähikuunteluun tarkoitettujen tarkkailukaiuttimiensa pariksi.
Signaali äänilähteeltä kytketään subwooferiin, jonka oma jakosuodin ohjaa ylemmät taajuusalueet stereona pääkaiuttimille ja alakaistan monoksi summattuna subwooferin omalle vahvistimelle.
Subin ja pääkaiutinten keskinäisen työnjaon sovittamiseksi subwoofereissa on voimakkuuden säädön ohessa kytkin tulosignaalin tasovalintaan (normal/high sensitivity), polariteetin kääntö (180 °), sekä neljä valinnaista jakotaajuutta.

Kuuntelun aikana subwooferin voi kytkeä päälle tai pois lisävarusteena myytävällä jalkakytkimellä, joka ohjaa samalla jakosuodinta. Jos sub kytketään pois, ohjautuu signaali äänilähteeltä pääkaiuttimille alkuperäisenä ja kun sub kytketään jälleen päälle, palaa jakosuodinkin jälleen toimintaan.
Silloin kun subwooferia käytetään toistokaistan laajennukseen eikä pääkaiutinten sijoituksesta johtuvien akustisten pulmien kompensointiin, voi kytkimellä näppärästi vertailla miksauksen toteutumista eri tyyppisillä laitteistokokoonpanoilla.

Lisätiedot: EM Nordic

23.07.2021
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy