Midas Limiter 522 mallaa 500 -sarjan kehikkoon

Mikserivalmistajana maineensa hankkinut Midas jakaa tietotaitonsa hedelmiä myös erillisinä pikkutuotteina, jotka sopivat toisen mikserikonkarin, APIn, alkujaan kehittämään 500-moduulistandardiin.


Midas tarjoaa tosin kahtakin erilaista asennuskehikkoa itsekin, vaikka se ei välttämättömyys olekaan mikäli kalustossa on jo entuudestaan esimerkiksi APIn tai Radialin telakka.
Midas Legend 6 (avauskuvassa taustalla) tarjoaa alustan kuudelle erilliselle 500-sarjan moduulille, Legend 10 (alla) puolestaan mallitunnuksensa mukaisesti 10 moduulipaikkaa.

 

Syntyhistoriastaan johtuen 500-sarjan laitteet on mielletty lähinnä studiokäyttöön tarkoitetuiksi, mutta Limiter 522 sopii valmistajan mukaan yhtä lailla keikoille. Siinä sen Presence-säätimen suoma ilmavuus on Midaksen mukaan vertaansa vailla ja on jopa omiaan vähentämään kierron vaaraa.

Käytännössä Limiter 522:n Presence-säädöllä voidaan elvyttää kompressiossa tylppääntyvää preesensaluetta, vaikka alarekisteriä puristettaisiin voimallisestikin kasaan. Tiedotteessa ei puhuta varsinaisesti monikaistaisesta kompressiosta, mutta 5 kHz:n alueelle kohdistuva kirkastin reagoi kuitenkin itsenäisesti kompressioon ja muokkaa dynaamisesti taajuussisältöä. Valmistajan mukaan näin saadaan kompressoitavakin ääni säilyttämään kirkkautensa ja selkeytensä, joilla se erottuu miksauksesta.

Manuaalisäädöillä operoitaessa 522 reagoi signaalin piikkiarvoihin ja sen vaikutukset ovat helposti tunnistettavissa nimenomaan signaalin kompressoitumisena.
Automaattiasetuksilla laite seuraa signaalin RMS-arvoa ja säätää sekä attack- että release-ajat keskimääräisen signaalitason mukaan, suhteessa threshold- ja ratio-asetuksiin. Tuloksena on Midaksen mukaan huomaamattomampi ja luonnollisemmalta kuulostava dynamiikan tasaus.

Kuten asiaan kuuluu, kompression alkuvaiheen jyrkkyyden voi valita perinteiseen tapaan joko loivaksi (soft knee), tai jyrkäksi (hard knee).

Sivuketjun signaaliin muokkausta varten on kytkimellä aktivoitava ylipäästösuodin, jolla voi pumppaamisen ehkäisemiseksi  siivota kompressiota ohjaavasta signaalista alle 200 Hz:n taajuudet pois.

Kuuden ledin pylväsmittari ilmaisee tulosignaalin voimakkuuden 10 dB:n jaotuksella (-30 dBu – +20 dBu) kun taas kymmenene ledin Gain Reduction -mittari näyttää kompression voimakkuutta kahden desibelin jaotuksella (-2 – -20 dB).

Balansoitu tulo ja muuntajalla symmetroitu lähtö kuuluvat 522 moduulin -varusteluun.
 

 

Lisätiedot: Bright Sales & Installation

07.06.2017
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy