Music Man BH 500 – nyt on basistin vuoro

Uutinen Music Man -kitaravahvistimien uusiopainoksista oli aikamoinen yllätys viime vuonna ja nyt on sitten basistien vuoro hämmästellä, kun framille on nostettu 500-wattinen BH 500 -nuppi ja sen pariksi sopiva 810 BS -kaiutinkaappi.

Music Man BH 500 on sekä etu- että pääteasteeltaan transistorivahvistin, jonka nimellistehoksi ilmoitetaan 500 wattia neljän ohmin kuormalla, tai 300 wattia kahdeksaan ohmiin.

Säätimistö käsittää volumepotentiometrin ohessa yleissointia muokkaavat basso- ja diskanttihanikat, sekä lisäksi viisialueisen ekvalisaattorin, jonka vaikutus on huimat 16 desibeliä vaimennusta tai korostusta per alue. Ekvalisaattorin vaikutustaajuudet ovat 67, 184 ja 520 hertsiä sekä 1,4 ja 3,8 kilohertsiä. Koko eq:n voi kytkeä päälle ja pois jalkakytkimellä.

Linjatason balansoitu lähtö voidaan valita joko ennen tai jälkeen ekvalisaattoria haaroitettuvaksi ja maalenkkien katkaisua varten mukana on audiomaaton erotuskytkin.
Viritysmittarille on oma liitäntänsä ja efektilenkki kuuluu sekin varusteluun.

Valmistajan mukaan vahvistimen toteutuksessa kunnioitetaan vanhaa perinnettä, mutta nykyaika suo sille bonuksensa mm. uusien tuotantomenetelmien, ensiluokkaisten komponenttien ja kehittyneemmän laadunvalvonnan ansiosta.
Uusiopainosten idean takana on Markbass-firman Marco De Virgilis ja tulokkaat myös valmistetaan Markbassin tehtaalla. Niinpä myös uusiopainoksissa hyödynnetään Markbassin tuotekehittelyn myötä syntynyttä teknologiaa. Ei siis ihme, että BH 500 on varsin kevyt isoksi bassovahvistimeksi – sen painoksi ilmoitetaan vain 6,2 kiloa.

 

 

Music Man 810 BS -bassokaappi on suunniteltu varta vasten BH 500:n kumppaniksi ja tässäkin yhdistetään vanhaa perinnettä uuden ajan standardiin. Kahdeksan neodyymimagneeteilla toteutettua 10-tuumaista kartiolementtiä on koteloitu umpinaiseen komeroon. Jatkeekseen ne ovat saaneet erillisen diskanttitorven, jonka painekammioon suljetun elementin halkaisijaksi ilmoitetaan yksi tuuma. Sen ansiosta saadaan toistettua myös taajuuskaista 6–20 kHz.
Valmistaja luonnehtiikin kaapin olemusta perinteiseksi, mutta erona vanhaan on keveys ja soundimaailman moni-ilmeisyys. Jos haetaan vanhahtavaa sointia, napsautetaan diskanttiyksikkö takalevyn kytkimellä hijaiseksi, ja jos haetaan nykyaikaista hifisoundia, kytketään diskanttielementti taas päälle.

810 BS -kaapin nimelliseksi kestoksi luvataan 1200 W RMS-tehoa AES-standardin mukaan mitattuna, ja impedanssiksi ilmoitetaan neljä ohmia.

Kaappi voidaan kytkeä myös stereotoimintaan, jolloin impedanssi on kahdeksan ohmia per puolisko.

Lisätiedot: EM Nordic
 

13.01.2015
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy