Neumann U 67 re-issue – putkimikrofonin paluu

Tiettyjen klassikkomikrofonien kysyntä jälkimarkkinoilla sekä niistä tehtyjen lukuisten replikoiden suosio on noteerattu myös Neumannilla, jonka tehtaalla ovat aikanaan syntyneet mm. sellaiset kulttimallit kuin U 47 ja U 67. Uusimpana lisäyksenä Neumannin omaan retrospektiivisten mallien katalookiin onkin nyt tuotu juuri U 67:n re-issue-versio, joka valmistajansa mukaan noudattaa prikulleen viiden vuosikymmenen takaista rakennetta ja speksiä.

 

Isokalvoinen U 67 re-issue antaa äänittäjän käyttöön kolme eri suuntakuviota – hertan, kahdeksikon ja pallon. Mikrofonin runkoon upotettu suuntakuvion valintakytkin on alkuperäiseen tapaan etupuolella, kun taas kytkimet -10 dB:n vaimennukselle sekä bassoleikkurille löytyvät rungon takaa.

Mikrofonin oman esivahvistimen putkityyppi on EF86 ja Neumannin mukaan re-issue-mallin K 67 -kapseli ja elektroniikka ovat samanlaiset kuin alkuperäismallissakin, johon tehtiin sen valmistusaikana 1960–71 vain vähäisiä muutoksia, kuten esimerkiksi pad-kytkimen vaimennuksen muutos 14 dB:stä 10 dB:iin.

Mikrofonin toistoalueeksi ilmoitetaan 20 Hz – 20 kHz ja kohinaetäisyydeksi 77 dB.
Herkkyyttä sillä on 24 mV / Pa ja äänenpainen enimmäiskestoksi padia käytettäessä kerrotaan 124 dB (SPL). Tosin valmistaja toteaa, että tämän ylikin voidaan mennä, jos äänittäjä ei pane pahakseen putken lievää rusottumista.

Erillinen virtalähde on uudistettu vastaamaan nykyajan sähkölaitteille asetettuja tiukempia standardeja ja samalla on huomioitu nykyisin käytettävissä olevien premium-putkien tarvitsemat jännitteet, jotka poikkeavat hitusen vuosikymmenten takaisesta.

Neumannin tiedotteessa todetaan, että alkuperäisten dokumenttien sekä alkuperäisten mikrofonien ja virtalähteiden lisäksi U 67 re-issuen valmistuksessa on voitu hyödyntää kokemuksia, joita saatiin 80/90-lukujen taitteessa, jolloin kyseisestä mallista tehtiin edellisen kerran pieni määrä uusiopainoksia.

 

Nyt käynnistetty uusi tuotanto on pitkälti käsityötä ja valmistumäärät pieniä. Neumannilta kuitenkin kerrotaan, että tuotantoa jatketaan niin kauan kuin markkinoilla on riittävää kysyntää.
Neumann U 67 re-issue toimitetaan käsityönä valmistettavasssa salkussa, virtalähteen, välikaapelin ja kehtoripustimen kera.


Lisätiedot: Neumann / Sennheiser
 

05.06.2018
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy