Nayteikkuna

Nord Wave 2 – kaikkien aikojen monipuolisin Clavia?

Virtuaalinen analogisynteesi, FM- ja Wavetable-tekniikat sekä sample-pohjainen soundien tuotanto kuuluvat kaikki Clavian uutukaisen keinovalikoimiin. Mikä parasta, ne toimivat myös samanaikaisesti päällekkäisinä kerroksina.

 

 

Nord Wave 2 koostuu käytännössä neljästä itsenäisestä syntikasta yksiin kuoriin pakattuna. Clavian terminologiassa nämä itselliset synteesikoneistot kulkevat layer-nimikkeellä.
Soitin on polyfonialtaan 48-ääninen, ja sen jälkipainon tunnistava koskettimisto on 61 koskettimen mittainen.

 

 

Jokaiselle layerille voi valita oman synteesikoneistonsa, joita on kaikkiaan neljä erilaista. Näistä Analog tuottaa perinteisten analogisten perusaaltomuotojen lisäksi myös niistä johdettuja ja harmonisesti runsaita muunnelmia.
Wavetable-koneiston annit puolestaan kattavat valmistajan mukaan laajan skaalan erilaisia sointisävyjä, kun taas  kahden, kolmen tai neljän operaattorin FM-koneisto sisältää niin harmonisia kuin epäharmonisiakin sointeja.
Sample-pohjaisten soundien parissa pääsee pitkälle jo valmistajan omien laajojen kirjastojen ansiosta, mutta Mac- ja Windows-koneissa toimiva Nord Sample Editor 3 -ohjelma avaa kokonaan uuden ulottuvuuden käyttäjän omien yksittäisten tai kirjastoksi kokoamien samplejen käyttöön. 

 


Kerroksellisen soittimen hallintaa helpottavat kaksi erillistä näyttöä, sekä selkeästi ryhmitellyt kytkimet ja säätimet
Neljän liukusäätimen vaikutukset voi kohdistaa johonkin tiettyyn kerrokseen / synteesikoneistoon tai niillä voi muokata kokonaissoundia – esimerkiksi yhteisen suotimen käyttö kaikkien kerrosten muokkaamiseen käy päinsä.


Suodinosastolla Clavia kehaisee koodanneensa Nord Wave 2:hta varten erään hyvinkin maineikkaan analogisen "Minin" suotimen, jonka seuraksi soittimeen on laitettu viisi muutakin suodintyyppiä. Suotimelle on oma ADSR-verhokäyränsä.

Myös vahvistinlohkolla on oma ADSR-verhokäyränsä, tässä mallissa uudella Transient Attack -ominaisuudella höystettynä.

Jokaiselle layerille on lisäksi oma LFOnsa, lukuisin eri aaltomuodoin, monen monituisia morfattavia parametreja sisältävänä, ja kellopulssiin tahdistuvana.
Vibrato sekä AD/AR-verhokäyrä modulaation ohjaukseen kuuluvat nekin varustukseen. 

Morfaus on muutoinkin olellinen osa Nord Wave 2:hta, sillä LFOn vaikutuksen määrä, oskillaatoreiden ohjaus, sekä suotimet ja efektit voidaan kaikki valjastaa kosketusvoimakkuuden, jälkipainon, modulaatiopyörän tai ulkoisen pedaalin ohjaukseen. 
Kaikilla näillä ohjaimilla voi ohjata samanaikaisesti useita moduloitavia parametreja.


Polyfoninen arpeggio-automatiikka sisältää perinteisten juoksutusten vaihtoehtona helposti muokattavia kuvioita, joilla kaikki alaspainetut koskettimet saa mukaan arpeggioon joko suoraan tai valitun kuvion mukaisesti toistuvina.
Uusi Gate-moodi puolestaan pätkii soivan äänen kokonaan tai vain sen voimakkuutta hiljentäen – jälleen rytmisiä kuvioita noudattaen. Erilaisia valmiita kuvioita on soittimessa Clavian mukaan runsaasti, ja omien sommittelun luvataan olevan helppoa.

Nord Wave 2:n jokaisella kerroksella on oma efektiprosessorinsa, joka tuottaa valmistajan mukaan ensiluokkaisia modulaatio-efektejä (mm. tremolo, panorointi, kehämodulointi, chorus jne.), monipuolisia stereo-viiveitä (tahdistus myös tap tempo -toiminnolla), sekä erityyppisiä tilavaikutelmia luovan kaikulaitteen (Booth, Room, Stage, Hall, sekä joukon jatkoksi vielä upouusi Cathedral).

Valmistajan mukaan soittimet saadaan kauppoihin kevään 2020 kuluessa.
 

Lisätiedot: F-Musiikki

17.01.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy