Norg Nutube HA-S – kuulokevahvistin rakennussarjana

Paristoilla toimiva taskukokoinen kuulokevahvistin, vieläpä putkella.


Korg lanseerasi jo aiemmin rakennusarjasta helposti koottavan OD-S Overdrive -pedaalin, nyt on vuorossa kuulokevahvistin jossa niin ikään käytetään Korgin ja Noritake Itron -yhtiön yhdessä kehittämää uudenlaista Nutube 6P1 -triodiputkea.

 

Yhtenä Nutuben valttina on kestävyys, toisena erittäin pieni virrankulutus. Niinpä HA-S-kuulokevahvistimellekin luvataan yhdeksän tuntia käyttöaikaa – kahdella AA-kokoisella alkaaliparistolla.

 

Käytännössä paristojen jännite nostetaan vahvistimessa 26 volttiin, joten putkilaitteille tyypillisiä korkeita jännitteitäkään ei tarvitse kammota, vaikka rakentelukokemusta ei liiemmin olisikaan.
Muutoinkin Korg on tehnyt rakennussarjan kokoamisesta helppoa: kaikki komponentit liitetään toisiinsa ilman juottamista.

 Tulo- ja lähtöliitännät ovat luonnollisesti stereoita, ja liittimiksi Korg on valinnut 3,5 mm:n TRS-minijakit kumpaisellekin. Ratkaisu on käytännöllinen, sillä laite on itsessään taskukokoa.
Pituutta HA-S:llä on 111 millimetriä, leveyttä 65 ja paksuutta vain 29 millimetriä, ja paino jää sekin 110 grammaan.

Audiolaadultaan Korg kuvaa HA-S-luurivahvistinta huippuluokan laitteeksi, jossa on valittavana kaksi erityyppistä sointimaailma: ultrapuhdas sekä putkilaitteelle ominainen, harmonisella säröllä sävytetty versio.
Valinta hoituu kytkentää muokkaavalla NFB Feedback -kytkimellä rasian sisältä.
Silloin kun negatiivista takaisinkytkentää ei käytetä, NuTube 6P1 muokkaa sointia putkelle ominaisella harmonisella sävytyksellä.
Kun NFB  otetaan käyttöön, se hillitsee säröytymistä ja muovaa taajuusvastetta hifistyneempään suuntaan. 

Toinenkin yleissävyn muokkaus on mahdollista, sillä lähtöasteen vahvistimeksi on pakettiin kääräisty kaksi erilaista operaatiovahvistinta.
Audiolaadultaan kunninanhimoisemman MUSES01:n vaihtoehtona on tavanomaisempaa arkilaatua tuottava NJM4580, molemmat JRC:n valmistamia.

Edistyneemmät rakentelijat voivat muokata kytkentää vielä lisää, sillä Korg on julkaissut kytkentäkaavion omatoimisen komponenttien vaihtajan osviitaksi. 

Ulkoisia säätimiä on vain yksi – voluumipotentiometri kuunteluvoimakkuudelle.

NuTekt HA-S:n nimellinen lähtöimpedanssi on 10 ohmia. Kuunteluun suositellaan kuulokkeita, joiden impedanssiksi on vähintään 15 ohmia. 

 

Lisätiedot: EM Nordic

18.05.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy