NT-SF1 – SoundFieldia Røden malliin

Australialinen Røde julkisti keväällä oman versionsa nelikapselisesta SoundField-surround-mikrofonista, ja nyt NT-SF1-mikrofonia toimitetaan jo jakeluun.


Englantilainen SoundField-mikrofoni esiteltiin jo 1978, kauan ennen nykymuotoisten  monikanavaisten kotiteatterijärjestelmien yleistymistä ja immersiiviaudiosta puhumista. Teknisesti neljään erilliseen kapseliin perustuva keksintö oli aikanaan mullistava, mutta jäi silti audiomaailman marginaaliin.

Ehkä aika on kypsempi nyt, kun Røde toi markkinoille oman versionsa SoundField-mikrofonista. Tuotteen kehitystyö alkoi Røden emoyhtiö Freedmanin ostettua SoundFieldin 2016 ja valmistajan tavoitteena on pitkälle hiotun valmistusprosessin avulla tuoda maineikkaan mikrofonin uudisversio niin edulliseen hintaluokkaan, että potentiaalisten käyttäjien määräkin on suurempi kuin ennen.

NT-SF1-mikrofonin ydin on täysin uusi TF-45C-kondensaattorikapseli, joista muodostettu nelikko on asemoitu siten, että niiden suuntakuvioilla voidaan hallita äänikenttää kaikissa avaruuskulmissa.
Systeemin nerous on kunkin kapselin erillisessä signaalissa, joita eri tavoin yhdistämällä SoundField-mikrofonin suuntaavuutta voidaan muovailla juoheasti.


Työkaluna suuntauksen muokkauksessa käytetään SoundField by RØDE Plugin -applikaatiota, jonka ambisonics-prosessorilla kapseleiden keskinäisiä miksauksia hallitaan.

 

NT-SF1-mikrofonin toistoalueeksi ilmoitetaan 20 Hz – 20 kHz ja se voi ottaa säröytymättä vastaan enimmillään 129 dB:n (SPL) äänitason.  
Herkkyydeksi valmistaja kertoo -30,4 dB re. 1 Volt/Pascal (30mV @ 94dB SPL, 1kHz) ja itseiskohinaksi 15 dBA.

 


NT-SF1:n mukana toimitetaan mikrofonin telineadapteri, tuulisuoja sekä erikoiskaapelointi, jolla kapseleiden signaalit saadaan jaettua omiin kanaviinsa.
Jokainen kapseli tarvitsee myös oman phantom-syöttönsä (+48 V).


Lisätiedot: Msonic

22.10.2018
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy