Nayteikkuna

Nux Fireman – nykyajan perinnesäröä

Valmistajan mukaan Firemanin särö on hyvin samankaltainen kuin vahvistimissa, ja mallia uutukaiselle onkin haettu erään tunnetun vahvistin- ja pedaalivalmistajan polkusimesta.

 

Nuxin juhlavampaan Verdugo-sarjaan kuuluvan Firemanin ansiolistaan on ensimmäiseksi kirjattu mahdollisuus valita kytkimellä käyttöön joko true-bypass- tai bufferoitu kytkentä.

Ensin mainitussa tilassa pedaali ohitetaan kokonaan silloin kun se ei ole päällä. Toisin sanoen signaali matkaa tulojakista suoraan lähtöjakkiin kulkematta pedaalin elektroniikan läpi, eikä laite väritä tai muokkaa kitaran ääntä lainkaan.

Bufferoitu kytkentä puolestaan tukee signaalia silloinkin, kun särö ei ole päällä ja tämän vaihtoehdon etuna on signaalin parempi kestävyys silloin, kun matka pedaalilta vahvistimelle on pitkä ja kulkee mahdollisesti vielä monen muunkin efektin läpi ennen perille pääsyään.


Toinen merkittävä sähköinen ominaisuus on mahdollisuus valita jakkien tuntumaan sijoitetulla pikkukytkimellä laitteen käyttöjännitteeksi pedaalimaailmassa yleinen yhdeksän volttia, tai laajemman dynamiikka-alueen antava 18 volttia.

 


Äänen sävyä muokataan kolmella perinteisellä säätimellä (bass, treble ja presence), ja lisäksi bassorekisterin luonnetta voi muovailla Tight-säätimellä joko tiukempaan tai muhevampaan suuntaan.

Firemanissa on kaksi erillistä kanavaa – yksi komppiin ja toinen soolosärölle. Kumpaisellakin on omat gain- ja volumesäätimensä.
Vaihto kanavalta toiselle hoituu vasemmanpuoleisella jalkakytkimellä ja pedaalin päälle/pois-komennot oikeanpuoleisella.

Jalkakytkinten toiminnot voi myös ulkoistaa erillislle kytkinpedaalille – esimerkiksi pedaalilaudan reitittimelle, jos siinä on mahdollisuus ulkoisten laitteiden ohjauskomennoille osana preset-ohjelmointia.

Lisätiedot: Musiikki Silfverberg

09.08.2021
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy