Orange Rocker 15 & 32 – genreen kuin genreen, monosta stereoon

Brittivalmistaja Orangen uutuuskombojen suunnittelun ytimessä on ollut monipuolisuus, oli kyse sitten soundeista, teholuokista tai efektien käyttötavasta. Valmistaja kertoo, että Rocker 15 & 32 -–mallit pyrkivät tarjoamaan riittävät eväät eri tilanteisiin haettiin sitten roots-soundia tai enemmänkin high gain -maailmaa.

Suunnittelija Ade Emsleyn mukaan alkusysäyksenä Orange Rocker 15 & 32 –vahvistimien suunnittelulle olivat soittajien toiveet jo lopetetun Rocker 30 -mallin tuotannon jatkamisesta. Kun samalla työn alle oli tulossa vielä 1-wattisen vahvistimen suunnittelu, oli kätevää niputtaa asioita samaan pakettiin.
Valmistajan tavoitteena on ollut tuoda markkinoille kunnolla käyttöä kestävät vahvistimet, ja siksi uutuuskombojen kytkennöissä on käytetty Orangen hinnakkaimpien vahvistimien tavoin nauhakaapeleita ja muovisia kytkentäliittimiä sekä Terror-sarjasta tuttuja muuntajia.

Orange Rocker 15 on putkivahvistin, joka käyttää etuasteessa kolmea 12AX7- ja yhtä 12AT7-putkea sekä pääteasteessa kahta EL84-putkea. Se tarjoaa full- ja half-teholuokat sekä hauskasti nimetyn Headroom/Bedroom-keinokuorman. Sen avulla vahvistinta voidaan käyttää 15-, 7-, 1- sekä peräti 0,5-watin teholla. Tämä on tietysti kätevää, sillä käyttöyhteyksiä tällaiselle combolle lienee varsin monia, oli kyse sitten kotisoitosta, äänittämisestä, treeneistä tai keikoista.

 

 

Orange Rocker 15 rakentuu kahden kanavan varaan, joista ensimmäinen on luonteeltaan puhdas. Tässä kanavassa säädettävissä on ainoastaan äänenvoimakkuus, sillä muuten valmistaja lupaa soinnin olevan täysin läpinäkyvä ja kitaran omalle luonteelle uskollinen.
Toinen kanava on sitten perinteisempi. Se tarjoaa gain- ja master volume -säätöjen lisäksi kolmialueisen ekvalisaattorin (bass, middle, treble), ja mahdollistaa myös ne paksummat särösoundit, Orangen brittiaksentilla tietysti.

Orange Rocker 15 on varustettu valmistajan 10-tuumaisella Voice of the World Gold Label -kaiuttimella, jonka herkkyydeksi ilmoitetaan 101 desibeliä. Lisäksi elementin kerrotaan olevan nimenomaisesti Rocker-sarjalle suunniteltu. Lisäksi tarjolla on putki-bufferoitu efektisilmukka. Painoa kombolla on 13,6 kiloa.

 

Kaksikon isoveli Orange Rocker 32 on syönyt pitkälti samaa ruisleipää kuin pikkuveljensä, eli sen etuaste on täysin samanlainen kuin Rocker 15 -mallissa. Ero löytyy pääteasteesta. Paitsi, että tehoa on tuplasti enemmän, tämä vahvistin mahdollistaa myös stereokäytön, joten siinä on kaksi 10-tuuman kaiutinta.
Rakenne perustuu kahdelle 15 watin pääteasteelle, jotka jakaantuvat efektisilmukan tulokytkennässä. Näin ollen on mahdollista käyttää stereoefektejä ilman tarvetta kahdelle vahvistimelle, ja toisaalta Rocker 32 toimii sitten muuten aivan tavallisena monovahvistimena.

Teholuokka on valittavissa 30 tai 15 watin välillä, jolloin kumpikin pääteasteen puolista toimii joko 15 tai 7,5 watin teholla. Painoa Rocker 32 -vahvistimella on 23,3 kiloa.

Lisätiedot: Soundtools

 

 

09.05.2017
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy