Origin Effects RevivalDRIVE – parhaista parhain?

Brittiläinen Origin Effects on high end -pedaalivalmistaja, joka tunnetaan erityisesti Urei 1176 -tyylisistä pedaalikompressoreistaan. Nyt valmistaja on jysäyttänyt mallistoonsa RevivalDrive -nimisen säröpedaalin. Sen soundia kuvataan sloganilla: Real Amp Overdrive.

Origin Effects Revival Driven luvataankin toistavan monia perinteisen, vailla master volumea toteutetun putkivahvistimen piirteitä, kuten pääteasteen ”sag”-ilmiön sekä ”ghost tone” -varjonuotteja. Pedaalin suunnittelua kerrotaan edeltäneen massiivinen britti- ja jenkkivahvistimien tutkiminen, analysointi ja kuuntelu.

Origin Effects Revival Drive perustuu valmistajan mukaan analogisesti toteutettuun putkivahvistimen signaaliketjuun, jossa putket on korvattu premium-tasoisilla, yksittäisillä (discrete) transistori-komponenteilla. Pedaali tarjoaakin kaksi A-luokan simuloitua etuastetta, vaiheenkääntäjän sekä push-pull -pääteasteet.

Pääteasteen säädettävä negatiivinen takaisinkytkentä (More/Pres-säädin) mahdollistaa paitsi vintage-Marshalleista tai Brownface-Fendereistä tutun presence-toiminnon, mutta ennen kaikkea sen avulla voi varioida sitä, miltä pedaali soittaessa ”tuntuu”: miten se alkaa säröytymään ja miten se käyttäytyy dynamiikaltaan.

Origin Effects Revival Drive tarjoaa kaksi kanavaa, jossa on identtiset säädöt. Toinen tarjoaa kuitenkin putkitasasuuntaajalla varustettujen vahvistimien soundia, toinen taas silikoni-tasasuuntaajilla toteutettujen vahvistimien ääntä. Säädöt ovat molemmissa kanavissa seuraavat: Volume (lue: gain), Low, More/Pres, Output, Blend sekä Ghost (”varjonuottien” lisäämistä varten).

Origin Effects Revival Driven molemmissa kanavissa on myös itsenäiset kytkimet paitsi etuasteen tyypille sekä vintage-Fendereistä tutulle bright cap -kytkimelle. Preamp-kytkimessä on kolme asentoa: GB (plexi-Marshall), O (klassinen britti-soundi), US (Blackface-Fender). Bright Cap -kytkin puolestaan vaikuttaa siten, että volume-säätimen asento ei vaikuta korkeiden taajuuksien toistumiseen. US-asennon kerrotaan olevan paras kirkkaalle reunasärölle, GB-asennossa efekti taas on entistä näkyvämpi.

 

Origin Effects Revival Drive mahdollistaa pedaalin lähtösoundin hienosäädön erityyppisiä vahvistimia varten, jolloin vahvistimen soundia ei tule mukauttaa pedaalia varten. Tämä tapahtuu kolmella filtterillä, jotka valitaan Re-Amp -kytkimellä. Myös Hi Shelf– ja Bri-Cap Cut -säädöillä voidaan asiaan vaikuttaa.

 

Mid Assign puolestaan tarjoaa buustin jommalle kummalle pedaalin kanavista. Sen luonnetta voi erikseen  Mid Level – ja Mid Freq -säätimillä. Boost-toimintoa voidaan operoida myös erillisellä jalkakytkimellä, joka tulee hankkia erikseen. Dry Gain -säädin puolestaan mahdollistaa kuivan signaalin tason säätämisen, joka sitten miksataan kanavien Blend-kontrollilla pedaalin soundiin.

Ja nyt jos koskaan voi sanoa, että ei tässä vielä kaikki. Jos ostaa Origin Effects Revival Drive CUSTOM -mallin, on sen etupaneeli varustettu filttereillä, joilla voi entisestään hienosäätää pedaalin yhteensopivuutta oman vahvistimen kanssa.

 

 

Origin Effects Revival Drivessa on yksi instrumenttitulo ja -lähtö. Lisäksi on liitäntä jalkakytkimelle. Etulaidasta löytyy kolmella Dip-kytkimillä toimiva Mode-valikko. Dry/Bypass on relevantti vain mikäli Re-Amp -kytkin on PWR AMP -asennossa. Rectifier-kytkimellä taas saa vaihdettua myös putkitasasuuntaaja-kanavan toimimaan silikoni-diodilla toteutetusti. Ghosting-vaihtoehto puolestaan mahdollistaa varjonuottien toteutumisen simuloidusti joko brittiläisen (50 hertsiä) tai amerikkalaisen (60 hertsiä) verkkovirran mukaisesti. Virta pedaalille otetaan yhdeksän voltin verkkomuuntajalla. Pedaalista voi lähettää myös myös kaiutinemuloidun signaalin mikseriin, päätevahvistimeen tai audiosovittimeen (PWR AMP -vaihtoehto).

Laadulla on myös hintansa, sillä molemmat Origin Effects Revival Drive -mallit maksavat yli puolen tuhannen euron. Pedaalit on valmistettu Englannissa.

Lisätiedot: Kitarapaja

 

 

29.05.2018
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy