Presonus Eris E5 BT – kaapelilla tai langattomasti

Presonus on lisännyt Eris-mallistoon uuden aktiivisen monitoriparin, jota voi käyttää joko kaapelikytkennällä tai langattomasti.


Eris E5 BT on sarjan toistaiseksi kookkain monitori ja aiempien tavoin suunniteltu lähikuunteluun. Kartioelementin halkaisija on 5,25 tuumaa ja bassotoiston kerrotaan olevan sarjan tanakoin. Presonuksella on kuitenkin valikoimassaan myös aktiivinen sub-woofer, Eris Sub8, jolla kuuntelua voi tarvittaessa tukevoittaa edelleen. 

Diskanttikaiutin on yhden tuuman kupolielementti.

 

Eris E5 BT -monitorit myydään aina pareittain, sillä kummankin kanavan vahvistimet on rakennettu kaiutinparin yhteen koteloon, kun taas toiseen on asennettu vain passiiviset kaiuttimet. Audio tuodaan aktiiviseen kaiuttimeen stereona joko linjatason analogisignaalina (balansoituna tai balansoimattoma), tai sitten langattomasti digitaalisena Bluetooth 5.0 -lähetyksenä.

Aktiivisen kaiuttimen etulaidassa on lisäksi kaksi 3,5 mm:n pikkujakeilla toteutettua liitäntää, ensimmäinen esimerkiksi puhelimen tai mp3-soittimen käyttöä varten (aux in) ja toinen kuulokekuuntelua varten. Kuulokkeiden liittäminen mykistää automaattisesti kaiuttimet. 

Kaiutinparin aktiivisessa puoliskossa on D-luokan stereovahvistin, jonka tehoksi ilmoitetaan 50 wattia per kanava. Molemmissa kaiuttimessa on passiivinen jakosuodin, ja jakotaajuudeksi kerrotaan 6,7 kHz.
Kaiutinsignaali viedään passiiviselle puoliskolle normaalilla kaiutinkaapelilla, ja lisäksi aktiivisessa kaiuttimessa on 6,3 mm:n jakkilähtö erillisen subwooferin kytkemistä varten.Taajuusvasteen muokkaukseen Eris E5 BT:ssä on kaksi säädintä, 100 Hz:n nimellisellä rajataajuudella toimiva hyllytyyppinen korjain (MF) sekä 2 kHz:n nimellisellä rajataajuudella toimiva hyllytyyppinen diskanttikorjain (HF). Kummankin säätimen vaikutus on enimmillään kuusi desibeliä vaimennusta tai korostusta omalla toimintataajuudellaan.

Kuunteluvoimakkuuden säädin on sijoitettu aktiivisen kaiuttimen etulaitaan, samoin kuin virtakytkin.
 
Toistoalueeksi Presonus ilmoittaa 53 Hz – 22 kHz ja maksimiäänenpaineeksi kerrotaan 112 dB (SPL /1m, hetkellinen huippu).

Yksittäisen kaiuttimen ulkomitat ovat 178 mm x 191 mm x 260 mm.
Kaiutinparin yhteispainoksi ilmoitetaan 6,9 kiloa.

Lisätiedot: Nordic Audio Distribution Suomi

01.08.2022
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy