Prophet 12 – moduuli mahtuu vaikka reppuun!

Image

Dave Smith Instruments tarjoaa koskettimistolla varustetun Prophet 12 -syntetisaattorin vaihtoehdoksi solakkaa moduulimallia. Sisarmallinsa tavoin se on 12-ääninen, ja yhdistää digitaalisen synteesin analogiseen tavalla, jonka tuottamia soundeja kuvaillaan Prophet-historiassa ainutkertaisiksi.

Jokaista soivaa ääntä on synnyttämässä viisi digitaalista oskillaattoria, joista yksi tuottaa aina siniaaltoa. Muille neljälle voi valita simppelisti jonkin klassisen aaltomuodon (saha-, kantti-, kolmio-, tai sini-aalto), mutta eivät mahdollisuudet niihin rajoitu. Vaihtoehtona kullekin oskillaattorille on lisäksi vielä 12 kompleksista aaltoa joista valita. Sekaan voi myös sotkea kohinaa maun mukaan, valikoimaan kuuluvat valkoinen, vaaleanpunainen ja violetti kohina.

Jatkojalostukseen kuuluvat analogiset vahvistin- ja suodinpiirit sekä digitaaliset efektit. Resonoivaa alipäästösuodinta voi käyttää toisen tai neljännen asteen moodissa, ylipäästösuodin on aina toiminnaltaan toisen asteen suodin. 

Image

Oma mielenkiintoinen lohkonsa on Character, jolla soinnin yleisluonnetta voi muovata monin keinoin. Girth ja Air ovat hyllytyyppisiä basso- ja diskanttikorjaimia, joihin on yhdistetty taajuussisällön muutakin muokkausta. Hack ja Decimate puolestaan laskevat omilla algoritmeillaan niin koodissa käytettävän bittimäärän vähennyksiä kuin näytetaajuudenkin alennuksia. Drive on yksinkertaisesti särö.

Neljästä verhokäyrästä yksi on varattu pysyvästi alipäästösuotimelle ja toinen VCA-vahvistinpiirille, kaksi muuta ovat vapaasti kohdennettavissa muiden toimintojen ohjailuun. Kaikki verhokäyrät ovat teknisesti samanlaisia (delay + Attack, Decay, Sustain & Release) ja jokainen niistä voidaan kytkeä loopiksi.

Prophet 12 -moduulissa on neljä LFO:ta, jotka voidaan myös tahdistaa keskenään.
Kokonaisuutena modulaatioreitityksiä hallinnoidaan 16x2-matriisilla, johon voi valita 26 mahdollisesta ohjaimesta sopivimmat ja ne voidaan sitten kohdistaa 97 mahdolliseen kohteeseen.

Arpeggio-automatiikka kuuluu sekin konseptiin.

Image

Prophet 12 -moduuli istuu nätistä pöydälle tai vaikka sähköpianon kannelle, mutta pähkinäpuisten päätyjen tilalle voi asentaa myös korvakkeet räkkiin kiinnitystä varten.

Lisätiedot Suomessa
Soitin Laine