Roland Juno-X – ohjelmoitava, polyfoninen, nykyaikainen

1980-luvun klassikkomallien toisinto perustuu Rolandin Zen-Core-synteesitekniikkaan ja valmistajan mukaan sekä Juno-106 että Juno-60 löytyvät nyt samasta paketista – laajennetuin ominaisuuksin ja muutamalla muulla soitinmallilla ryyditettynä.

 

Juno X ei ole ainoastaan mallin nimi, vaan se viittaa samalla uuden soittimen kolmanteen synteesikoneistoon, jonka myötä alkuperäisten aaltomuotojen rinnalle on tuotu Super Saw -aalto, 61 koskettimen mittaisen ja kosketusherkkyyteen reagoivan koskettimiston edut, vireeseen vaikuttava pitch envelope -verhokäyrä sekä muita nykytekniikan mahdollistamia toimintoja, joita alkuperäisissä Junoissa ei vielä ollut.

Ennallaan on kuitenkin vuosien saatossa kulttimaineeseen noussut Juno Chorus -efekti, sekä kansilevyyn sijoitettujen säätimien ja kytkimien tuoma käytön helppous. Sillä lisällä tosin, että Roland kertoo siirtyneensä resoluutioltaan huipputarkkoihin säätimiin, joilla soundien pikkutarkka ruuvaus luontuu täsmällisesti ja nopeasti.

Soittimena Juno-X laajentaa palettia myös PCM-pohjaisella XV-5080-syntikan malinnoksella, RD-sarjan akustisilla pianosoundeilla, ja ilmaisuvoimaiseksi kehutulla vocoderilla.
Monipuolinen arpeggio-toiminto puolestaan sisältää Junon alkuperäisten rimpsutusten lisäksi i-arpeggion, joka tuottaa tekoälyyn perustuvia uusia kuvioita. 

Juno-X voidaan yhdistää suoraan Rolandin Cloud-palveluun langattomalla WC-1-sovittimella, tuki pilvipalvelun käyttöön on jo soittimessa itsessään.

Kotisoittoa ja pienimuotoista jammailua tai harjoittelua varten Juno-X on varustettu omilla stereokaiuttimillaan, sekä BlueTooth-vastaanottimella. USB-portit tietokoneen liittämistä sekä muistikortteja varten ovat nekin nykyaikaa. 

Lisätiedot: Roland Suomi

04.05.2022
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy