Roland Promars – mallinnettua analogiaa System-1:llä tai tietokoneenlla käytettäväksi

Image

Rolandin uusi Promars-virtuaalisyntikka on yhtiön mukaan tarkka replika monofonisesta 70-luvun lopun mallista, ja se toimii Aira-mallistoon kuuluvan System-1-soittimen lisäksi myös AU- ja VST-ympäristöissä. 


Verraten harvinaiseksi jäänyt Roland Promars on monofoninen analogisyntetisaattori, joka esiteltiin 1979. Siinä oli pitkälti samoja piirteitä ja ominaisuuksia kuin polyfonisessa Jupiter-4:ssä, mutta suoraviivainen pelkistys se ei kuitenkaan ollut, vaan tarjosi monia aivan omiakin ominaisuuksia.
Yhden oskillaattorin sijasta Promarsissa oli kaksi itsenäisesti viritettävää oskillaattoria, joilla saattoi tuottaa leveitä chorusmaisia sointeja. Kun kummallekin VCO:lle oli vielä omat sub-oskillaattorinsa, sai ilmoille nelioskillaattorisen, paksun soundin.

Nyt lanseerattu plug-in/out-ohjelma toisintaa esikuvaansa Rolandin kehittämällä ACB-mallinnuksella (Analog Circuit Behavior) ja ohjelma toimii System-1-soittimen lisäksi Mac- kuin pc-ympäristöissäkin.

Valmistajan mukaan alkuperäismalleja on tutkittu komponenttitasolta alkaen uutta ohjelmaa koodattaessa ja sen tuloksena mallinnoksen pitäisi soida prikulleen alkuperäisen kaltaisena. Kehitystyötä ei ole kumminkaan rajattu vain vanhan toistamiseen ja niinpä ohjelmallinen Promars on saanut oskillaattoreilleen suuremman toiminta-alueen kuin alkuperäisessä oli, ja lisäksi LFO:lle voi valita sattumanavaraisen aaltomuodon (random).

Modulaattorin Pulse Width -säädön sekä kohinageneraattorin-säädön vaikutusalueita on niitäkin laajennettu ja lisäksi varusteluun kuuluvat muistakin Rolandin plug-out-instrumenteista tutut efektit – kaiku ja viive sekä soundin rouhimiseen tarkoitettu crusher.

Image

Mallinnettu Promars solahtaa System-1:n sisuksiin saumattomasti ja soittimen kansilevyn namikoista aktivoituvat automaattisesti plugarin toimintoja vastaavat säätimet. Plugarilla ladattu System-1 soveltuu käyttöön itsenäisenä syntikkana, ja vaihtoehtoisesti se voi palvella samalla myös tietokoneen midi/äänikorttina.
Sekvensseriohjelmistoon installoituna Promars-plugaria voi pyörittää rinnakkain monena samanaikaisesti toimivana yksikkönä.

Lisätiedot: Roland Suomi