Roland TR-707 / TR-727 Software Rhythm Composer – dynaaminen duo

Roland julkaisi TR-707- ja TR-727-rumpukoneet vuonna 1985. Laitteiden soundimaailma perustui PCM-soundinäytteisiin, vaatimattomalla 25 kHz:n näytetaajuudella ja kahdeksan bitin koodauksella. Soundille oli kuitenkin tilausta ja sittemmin lukemattomilla äänitteillä esiintyneet ja tiiviisti hittilistoilla viihtyneet laitteet ovat nyt tehneet paluun myös Rolandin omaan tuotevalikoimaan plug-in-muodossa.


Uusissa versioissa on pyritty mukailemaan alkuperäistä rautaa mahdollisimman tarkasti Analog Circuit Behavior -tekniikkaa hyödyntäen, ja laajentaen samalla alkuperäislaitteiden muokkausmahdollisuuksia. Molemmat mallit sisältävät kaikki esikuviensa soundit ja patternit.

Lisätyt säätömahdollisuudet mahdollistavat muun muassa bassorummun attackin ja haikan puraisun hienosäädön. Kaikilla soundeilla muun muassa omat vire-, decay-, gain- ja näytetaajuus-säätönsä. Plug-in-versiot eivät olekaan enää sidottuja alkuperäiseen 25 kHz:n näytetaajuuteen vaan PCM:n kellotus on säädettävissä 6,25 – 100 kHz:n välillä, mikä tuo soundien väritykseen ja vääristelyyn aivan oman ulottuvuutensa.

Myös alkuperäilaitteiden sekvesserit ovat kokeneet mullistuksia. Uudet versiot sisältävät muun muassa vaimennus-, solo- ja shuffle-säädöt jokaiselle instrumentille. Jokaisen stepin on mahdollista myös laukaista kovempi tai heikompi isku, tai esimerkiksi vaihdella kulloinkin käytössä olevia soundeja.

TR-707 ja TR-727 käyttöliittymät ovat kooltaan vapaasti käyttäjän säädettävissä ja midi- sekä audiotiedostoja voidaan raahata ja pudottaa suoraan halutuille raidoille. Laitteet ovat myös käytettävissä yhtenäisenä yksikkönä synkatuilla rumpuseteillä. Molemmat ovat VST3-, AAX- ja AU-yhteensopivia ja omaavat tuen Apple siliconille.

Valmistajan video:

Lisätiedot: Roland Suomi

08.09.2021
|
Anssi Eriksson
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy