Sakae CAJ-100 ja CAJ-100W – uutta voimaa cajoniin

Image

Osaka Heritage -tarkenteella lyömäsoittimia valmistava Sakae on julkistanut virveli-mallistonsa rinnalle myös kaksi cajon-mallia, joiden rakenne uudistaa soittimen perinnettä.

 

Sakaelta kerroteaan, että CAJ-100 sekä CAj-100W on suunniteltu varta vasten sellaisiksi, että etuseinän lisäksi niiden jokaista kolmea muutakin pystyseinää voi soittaa sujuvasti ja vaihtelevia soundeja tuottaen. Ominaisuus perustuu poikkeukselliseen rakenteeseen, jossa cajonin sisällä on erittäin jämäkäksi kuvailtu kehikko, johon kaikki seinämät kiinnitetään reunoistaan. Kun seinämät saavat tarpeellisen tuen kehikosta eivätkä kannattele kotelon muotoa perinteisen rakennustavan mukaisesti, voidaan seinämät valmistaa ohuemmasta vanerista ja herkemmin resonoivina.

Image

 

Sakaen mukaan jokaisen seinämän soundi on haettu sellaiseksi, että koko kirjo on mahdollisimman laaja ja ilmaisuvoimainen, silti toisiinsa yhteen sulautuva, jotta soittoon saa sekä väriä että koheesiota.

Etuseinämän räpsyistä vastaa kaksi virvelirummun mattoa vastaavaa jousistoa, joiden soundia kuvataan raikkaan ripsakaksi, mutta nopeasti vaimentuvaksi. Mattojen "tiukkuutta" eli painautumista etuseinää vasten voi säätää erikseen niiden ylä- ja alapään osalta, jolloin etuseinämän voi jakaa eri tavoin lyöntiin reagoiviin alueisiin.

 

Image

 

Etuseinämän ulkopinta on myös päällystetty sillä tavoin, että soitto sudeilla sujuu myös.

 

Image

CAJ-100W:n erityispiirteenä on kopan sisälle muotoiltu kaareva resonanssilevytys, jonka muoto mukailee djemben runkoa. Resonoivat sisäseinämät valmistetaan rumpujen rungoista tutulla rakenteella ja niiden kerrotaan tuovan aivan omanlaisensa sävyn kokonaisoundiin sekä antavan poikkeuksellista tiukkuutta alataajuuksiin

Kumpaakin mallia valmistetaan kolmena eri värisävynä, mustana, punaisena sekä sinisenä.

Image

Lisätiedot: EM Nordic