Sennheiser evolution D1 – digitaalinen langaton jokamiesluokassa

Image

NAMMin messuilla viime viikolla esitelty evolution D1 tuo Sennheiserin digitaalisen langattoman tekniikan uuten hintaluokkaan.

Järjestelmä toimii lupavapaalla 2,4 GHz:n taajuusalueella ja systeemin yhtenä valttina on täysin automaattinen toiminta. Järjestelmä skannaa taajuusavaruuden omatoimisesti, valitsee vapaan liikennöintikanavan ja muodostaa lähettimestä ja vastaanottimesta automaattisesti parin.
Itse asiassa ew D1 virittää käyttöön valitulle kanavalle aina myös varatajuuden, jolle se siirtyy mikäli häiriöitä ilmenee. Lisäksi skannaus on jatkuvaa, joten viestiyhteyden luvataan toimivan silloinkin, kun ympäristössä tapahtuu muutoksia käytön aikana. 

Kanavan ja varakanavan lisäksi tiedonsiirto on varmistetu perinteisellä diversity-tekniikalla, jossa vastaanotin vertaa kahden eri antennin poimimaa signaalia ja käyttää niistä parempaa.

Lähettimeltä vastaanottimelle siirrettävä signaali on digitaalinen (24-bittiä 48 kHz:n näytetaajuudella, aptX Live® -kodekilla) ja sen taajuuskaistaksi ilmoitetaan 20 – 20 000 Hz, ja dynamiikka-alueeksi >135 dB A-painotuksella.

Vastaanottimessa om audiosignaalin muokkaamiseen tarjolla valinnaisia työkaluja, kuten bassoleikkuri (-3 dB < 120 Hz), seitsenalueinen graafinen ekvalisaattori sekä de-esser-suodin.

Image

Sennheiser ew D1 -käsilähetin voidaan varustaa millä tahansa evolution-sarjan mikrofonikapselilla ja vaihtoehdoksi on tarjolla tasku/vyö-lähetin, johon voidaan kytkeä lavalier- tai head-set-mikrofoni. Sovitekaapelin kera vyölähetin palvelee myös sähkökitaran tai -basson langattomana lähettimenä.

Image

Lähettimet toimivat vaihtoehtoisesti joko kahdella AA-paristolla tai BA 30 -akulla ja käyttöajaksi ilmoitetaan paristoilla kuusi tuntia, akulla jopa 11 tuntia.  

Valmistaja lupaa ihanteellisessa tilanteessa toiminnan jopa 15 samanaikaiselle kanavalle. Käytännössä kanavamäärä riippuu käyttöympäristöstä, sillä monen muun tavoin myös ew D1 jakaa saman taajuusalueen, jolla operoivat langattomasti esimerkiksi WLAN-verkot ja bluetooth-laitteet sekä langattomat puhelimet, valvontakamerat, kameroiden salamavalojen radiolaukaisimet, itkuhälyttimet jne. Senheiser kuitenkin vakuuttaa, että nämäkin haasteet ovat voitettavissa pitkälle kehitetyn automatiikan turvin.

Lisätiedot: Sennheiser Suomi

Uuden mallin kunniaksi Sennheiser on järjestänyt avoimen kilpailun, johon osallistumalla voi voittaa itselleen niin tavarapalkintoja koko bändille kuin musiikkivideon äänityksen ja kuvauksenkin huippustudiossa. Toimi heti, kilpailu on jo avattu.

Katso kilpailun osallistumisohjeet tästä