Seymour Duncan Shapeshifter – tremoloa kaikin tavoin

Image

Kisa tremolo-efektien kuninkuudesta kiihtyy, kun Seymour Duncan tuo markkinoille analogisen Shapeshifter-pedaalinsa.

Alunperin mikrofoneillaan tunnetuksi noussut Seymour Duncan on kuin vaivihkaa laajentanut tuotevalikoimaansa pedaalirintamalle, jossa uusin tulokas on Shapeshifter – täysin stereona, monosta stereoksi, tai miksei ihan kokonaan mononakin toimiva tremolo.

Shapeshifterin valttina kisassa on ensinnäkin portaattomasti siniaallosta sahalaidan kautta kanttiaalloksi säädettävä ohjaussignaali, jonka mukaan tremolon voimakkuusvaihtelut tapahtuvat loivana aaltoiluna, jyrkemmin tai täysin signaalia on/off-meiningillä pätkien. Kun aaltomuodon tyypin lisäksi ohjaussignaalin eli modulaattorin symmetriaakin voi säätää, aukeaa mahdollisuus räätälöidä rytmistä fiilistä vieläkin tarkemmin.

Efektin nopeus asetellaan joko tap tempo -kytkimellä tai potentiometrillä säätäen, mutta vielä kolmaskin tapa on tarjolla. Pikkukytkimellä potentiometrin tehtävä nimittäin vaihtuu ja kytkimen Ratio-asennossa potikalla määritetäänkin se miten paljon täppäyksellä asettavaa nopeutta nopeutetaan vielä lisää. Valmistaja lupaa enimmillään nelinkertaisen nopeuden tap tempo -asetukselle, jolloin 1/4-nuotin mukainen täppäys tuottaakin 1/16-nuotin mukaisen tremolon nopeuden.

Depth-säädöllä Shapeshifterin efekti sitten sovitetaan voimallisuudeltaan tyyliin istuvaksi.

Ratio-toiminnon ohella Shapeshifterissä on toinenkin vinkeä ja hieman poikkeuksellisempi ominaisuus: toisen lähtökanavan vaiheistusta voi säätää ensimmäiseen kanavaan nähden aina 180 asteen siirtoon saakka.
Automaattinen gain-kompensaatio taas huolehtii siitä, että signaalitaso pysyy vakiona silloin, kun efekti polkaistaan päälle tai jälleen pois päältä.

Käyttövirraksi tukevaan metallokoteloon rakennettu Seymour Duncan Shapeshifter tarvitsee yhdeksän voltin pariston tai 9–18 voltin syötön erillisestä virtalähteestä.

Lisätiedot: Musamaailma