Telefunken laajensi Black Diamond -putkivalikoimaansa

Image

Telefunken Black Diamond -putket valmistetaan Slovakiassa JJ Tubesin tehtaalla, perinteisillä eurooppalaisilla menetelmillä. Amerikassa Telefunken toimittaa ne vielä erikseen kryogeeniseen käsittelyyn, jossa putket jäädytetään hetkellisesti huippukylmiksi ennen ns. sisäänajoa.

Valmistajan mukaan kylmäkäsittely ja sisäänajo takaavat sen, että alunperin jo tarkasti valmistetut ja tiukalla seulalla valikoidut putket kestävät pitempään ja niiden sähköiset ominaisuudet pysyvät samoina ensimmäisestä varsinaisesta käyttöhetkestä alkaen.

Tammikuisilla NAMM-messuilla Telefunken lisäsi aiempaan mallistoonsa kolme uutta putkea: 6V6-TK, ECC82-TK sekä KT88-TK.

Black Diamond 6V6-TK on nykyaikainen versio 6V6-putkesta, jonka RCA toi markkinoille jo vuonna 1937. Tämä hifi-ja soitinlaitteissa yleinen 6V6 löytyy mm. monen Fenderin kitaravahvistimen pääteasteesta ja Telefunken lupaa uudisversionsa toimivan prikulleen kuin kulta-ajan putket.

Black Diamond ECC82-TK puolestaan vastaa amerikkalaisen merkintätavan mukaista 12AU7-kaksoistriodia, jota käytetään tyypillisesti etuvahvistimissa esimerkiksi kaiun syötössä, ja silloin kun tarvitaan kohtuullisesti vahvistusta, mutta runsaasti puhdasta dynamiikkaa.
Black Diamond ECC82TK (12AU7) sopii myös 12AX7-putken tilalle silloin, kun haetaan miedompaa vahvistusta.

Telefunken KT88-TK puolestaan on perinteikkään KT88-pääteputken nykyversio, sekin kryogeenisesti käsiteltynä kuten uutuuskolmikon kaksi muutakin mallia. General Electricin alunperin kehittämä KT88 on yleinen pääteputki, jonka korkea anodijännite oli aikoinaan vankka valtti kilpailussa toisen suositun amerikkalaisputken, 6550:n, kanssa.

Lisätiedot: Msonic