Nayteikkuna

Turbosound iQ – varsinainen kameleontti!

Kevään messuilla esitelty Turbosound iQ -sarja koostuu neljästä kokoäänialueen kaiuttimesta ja kahdesta sub bass -kaapista.

Kaikki neljä kokoäänialueen kaiutinta (iQ8, iQ10, iQ12 ja iQ15) ovat kaksitie-ratkaisuja ja ne soveltuvat sekä saliäänentoistoon että lavamonitorointiin. Sarjan pienin on varustettu kahdeksantuumaisella kartioelementillä ja järeämmät versiot sitten 10-, 12-, ja 15-tuumaisin kaiuttimin. Nelikon diskanttitoisto hoidetaan tuuman halkaisijaltaan olevilla titaanikalvoisilla kompressiodrivereilla.
Kaikissa kokoäänielueen iQ-malleissa käytetään Klark-Teknikin D-luokan päätevahvistimia ja tehoa löytyy 2500 wattia mallista riippumatta.

Klark-Teknikin osaamista on hyödynnetty myös kaiutinten toimintaa ohjaavassa DSP-prosessoinnissa, joka tarjoaa mm. dynaamisen ekvalisoinnin eri äänitasoilla toimimista varten, sekä kehittyneet limitteri- ja suojatoiminnot.
Lisäksi DSP-puoleen liittyy kaksi muuta huomionarvoista seikkaa. Ensinnäkin iQ-sarja verkottuu suoraan Behringerin Ultranettiin, joten kaiuttimet saa liitettyä CAT 5 -kaapelilla sekä Behringer X32- että Midas M32-miksereihin.
Toinen ja varsin mielenkiintoinen DSP-ominaisuus on kaiutinmallinnus, jonka ansiosta iQ-sarjan kaiuttimet osaavat jäljitellä valmistajan luonnehdinnan mukaan ”kymmentä maailman parhaimpiin lukeutuvaa PA-kaiutinta”. 

Koko nelikon – iQ8, iQ10, iQ12 ja iQ15 – kevyet kotelot on valmistettu lasikuituvahvisteisesta komposiitista ja koteloiden pohjassa on kaiutintelineelle kaksi erillistä koloa, joiden ansiosta kallistuskulma voidaan valita tilanteen mukaan. Myös ripustustarpeet on huomioitu ja kiinnityspisteitä löytyy niin liikkuvan kuin kiinteästi asennettavan äänentoiston toteuttamiseen.

Sub Bass -mallit, iQ15B ja iQ18B, on nekin varustettu Klark-Teknikin D-luokan vahvistimin ja signaaliprosessorein. Nimellistehoa kumpaisellakin on 3000 wattia. Kotelointi on astetta järeämpää: nyt luotetaan koivuvaneriin.

Lisätiedot: Noretron Audio

24.04.2014
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy