Yamaha QL – keskiraskaan sarjan haastaja

Image

Yamaha julkisti viime kevään messuilla QL -mikserikaksikon, jonka ominaisuudet on pitkälti poimittu CL-sarjasta. Nyt mallit ovat jo sikäli ajankohtaisia, että ensimmäiset ovat saapuneet Suomeen. Riffin käyttötesti julkaistaan numerossa 4/2014, mutta tässä alkuun hieman esimakua.

QL-mikserin runsaat omat tuloliitynnät, useamman mikserin linkitys yhdeksi isommaksi tiskiksi ja Yamahan CL-sarjassaan esittelemä automaattinen gain-kompensaatio antavat esimerkiksi äänentoistofirmalle houkuttavia mahdollisuuksia: QL-mikseriä voi käyttää normikeikoilla sellaisenaan, kun taas mahtifestareilla sama tiski palvelee sekä monitorimikserinä että lavarasiana, jonka kautta ohjataan signaalit
lavalta pääpöydälle ilman, että lavalle tarvitaan erillistä etuaste/muunninräkkiä.

Image

Ja tietysti nämä ”kevyemmänkin toiminnan” mikserit tarjoavat melkoisen määrän prosessointivoimaa ja työkaluja ammattilaisen käyttöön. Esimerkiksi Virtual Circuitry Modelling -teknologia tuo Rupert Neven Portico-sarjan laitteet virtuaalisesti osaksi QL-mikseriä.

Dan Duganin kehittämä automatiikka taas helpottaa miksausta säätämällä niin vahvistuksia, kierronestosuotimia kuin tasojakin omatoimisesti.
Työkaluvalikoimaan kuuluu myös mallinnettua vintagea LA-2A-kompressorista putkiekvalisaattoreihin ja suosittuihin analogisiin dynamiikkaprässeihin. Mukana on myös Yamahan oma SPX- 2000 – kahdeksan kappaleen leveydellä!

Lisätiedot: Yamaha Commercial Audio