Nayteikkuna

Yamaha TransAcoustic CG-TA & CSF-TA – nailonkielinen ja salonkitara akustisilla efekteillä

Yamaha on esitellyt uudet CG-TA- ja CSF-TA -mallit TransAcoustic-sarjaansa, jossa kitaran akustista ääntä voidaan vahvistaa kaiun ja choruksen keinoin ilman kytkemistä sitä äänentoistoon.

Yamaha TransAcoustic CG-TA on klassinen nailonkielinen kitara. Siinä on kokopuinen kuusikansi sekä ruusupuun omaisesta Ovangkolista tehdyt sivut ja pohja. Kaulan otelauta samoin kuin tallan puuosa ovat sitten varsinaista ruusupuuta.

Yamaha TransAcoustic CSF-TA on valmistajan mukaan parlor-kitara eli pienemmällä salonkitara-tyyppisellä kopalla varustettu teräskielinen. Siinäkin on kokopuinen kuusikansi, mutta muuten runko on tehty mahongista. Otelauta ja talla on tässäkin kitarassa ruusupuuta.

Yamaha TransAcoustic -kitaroiden pohjaan on asennettu aktuaattori, joka alkaa värähdellä kielten värähtelyn aktivoimana. Aktuaattorin värähtely kulkeutuu soittimen runkoon ja kaikukopan sisäiseen ilmaan tuottaen akustisia kaiku- ja chorus-efektejä, jotka sekoittuvat soittimen akustiseen sointiin. Näiden efektien avulla myös soittimen akustinen kuuluvuus voimistuu.

Efektit prosessoidaan digitaalisesti. Yamaha TransAcoustic -kitaroissa on SYSTEM-70 -elektroniikka, jossa säädöt efekteille. Sähköistä vahvistusta varten elektroniikka sisältää myös pietsosensorin.

Yamaha TransAcoustic -kitaroiden elektroniikka kytketään päälle TA-kytkimellä. Toiminto saadaan aktivoitua, kun säädintä painetaan vähintään 0,3 sekuntia.
Kun TransAcoustic -kitaroita käytetään  äänentoiston kanssa, samalla säätimellä kontrolloidaan lähtövoimakkuutta. TA-toiminto voidaan tällöin jättää päälle tai kytkeä se pois.

Kaikusäädin lisää kaiun määrää käännettäessä nuppia myötäpäivään. Huone vaihtuu halliksi kello 12 kohdalla.
Chorus-säätimellä lisätään efektin intensiteettiä myötä. Nämä molemmat efektit saa pois päältä kääntämällä säätimet täysin vasemmalle.

Yamaha TransAcoustic -kitaroiden elektroniikka vaatii toimiakseen kaksi AA-sormiparistoa. Paristokotelo on sijoitettu lähtöjakin alapuolelle, josta se vedetään auki paristojen vaihdon yhteydessä.

Yamaha TransAcoustic -kitaroiden mukana toimitetaan valmistajan mukaan kestävä keikkapussi.

Lisätiedot: F-Musiikki


 

07.03.2019
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy