Zoom AC-3 Acoustic Creator – luodaan menetetty soundi uudestaan

Akustisten soittimien sähköistä äänentoistoa edistäviä ratkaisuja pukkaa nykyään markkinoille varsin monelta valmistajalta. Zoom AC-3 Acoustic Creator on erityisesti akustisille kitaroille ja kontrabassolle suunnattu etuaste. Sen konsepti poikkeaa hieman markkinoiden standardiratkaisuista.

Ajatus Zoom AC-3 Acoustic Creatorin suunnittelun taustalla on ollut se, että vaikka akustinen kitara menettää tallanalus- ja magneettimikrofoneja käytettäessä osan luonnollisesta soinnistaan, se voidaan palauttaa digitaalisin keinoin ennen signaalin matkaa miksauspöytään tai äänityslaitteisiin. Zoom-uutuudessa tätä prosessia avittaa 24-bittinen AD/DA-muunnos.

Zoom AC-3 Acoustic Creator tarjoaa instrumentille yhden tuloliitännän plugimuodossa. Heti sen jälkeen on mahdollista valita soittimen omaa mikrofonia vastaava asetus (piezo/magnetic/off) sekä tehdä pientä kompressointia tulosignaaliin.
Output-puolelta löytyvällä volume-säätimellä puolestaan hoidetaan samoin tein pedaaliin tulevan ja siitä lähtevän äänen tason säätö. Aktiivimikrofonilla varustetun kitaran kanssa sopivan tason pitäisi löytyä kello 12 kohdalla, passiivimikrofonilla taas kello kolmessa.

Akustisen soinnin uudelleen luominen Zoom AC-3 Acoustic Creatorilla tapahtuu seuraavasti. Ensin valitaan source guitar –valikon 16 soitinmallin joukosta omaa instrumenttia eniten vastaava malli.
Mukana ovat tavallisimmat teräskielisen akustisen kitaran tyypit luokiteltuna koppamallin mukaan. Niiden lisäksi on huomioitu myös 12-kielinen, nailonkielinen-, silent- ja resonaattorikitara sekä Ovation-tyylinen runko (mold) ja kontrabasso.

Tämän jälkeen Zoom AC-3 Acoustic Creatorilla on mahdollista hioa vielä lisää kitaran akustisen soinnin toteutumista. Tämä tapahtuu valitsemalla target guitar –säätimellä 15 kitaramallin joukosta omaa soitinta vastaava malli.
Jokaiselle source guitar –mallille löytyy manuaalista suositeltu target-vastine, ja se valikoituu automaattisesti, mikäli säätimen jättää off-asentoon.
Zoom AC-3 tarjoaa lähtösoinnin viimeistä muokkaamista varten myös kolmialueisen perinne-ekvalisaattorin (bass, middle, treble). Ylipäänsä valmistaja lupaa etuasteen olevan paitsi korkealaatuinen, myös hiljainen mitä kohinatasoon tulee.

Zoom AC-3 Acoustic Creatorin paneelissa on kolme kytkintä. Niillä aktivoidaan viritysmittari (A4=440 hZ), omalla säädöllä varustettu boost-toiminto sekä kaikkiaan yhdeksän vaihtoehtoa tarjoava efektiosasto (chorus, delay, tape echo, reverb, tremolo, pad).
Valitun efektin soundia kontrolloidaan kolmen säätimen avulla, joiden funktio vaihtelee efektistä riippuen. Lisäksi Zoom AC-3:ssa on erillinen reverb-efekti mix- ja tone-säätimillä.
Kierron ehkäisemistä varten löytyy kytkimellä aktivoitava automaattinen anti-feedback –toiminto.

Zoom AC-3 Acoustic Creator on varustettu myös monipuolisilla kytkentämahdollisuuksilla. Vasemmasta reunasta löytyvät tavalliset R/L-plugilähdöt esimerkiksi päätevahvistinta varten. Jos käyttää kuulokkeita tai erillistä akustista vahvistinta, valitaan pelkästään L-vaihtoehto, joka antaa monosignaalin. Laitteen päädyssä taas on kaksi balansoitua XLR-lähtöä sekä liitäntä jalkakytkimelle anti-feedback-toiminnon aktivoimista varten. Käyttäjä voi valita lähettääkö soundin miksauspöytään prosessoituna vai kuivana. Ground lift –kytkin kuuluu kuvioon tietenkin.

Myös virranoton suhteen Zoom AC-3 Acoustic Creator tarjoaa enemmän kuin yhden vaihtoehdon: sitä voidaan käyttää verkkolaitteella, paristoilla sekä myös tietokoneen virralla micro-usb -väylän kautta. Viimeisimmän avulla suoritetaan myös firmware-päivitys.

Jos AC-3 tuntuu liian monipuoliselta omiin tarpeisiin, Zoom tarjoaa Acoustic Creator –sarjassa myös toisen laitteen. AC-2 perustuu samaan konseptiin, mutta on isoveljensä karsitumpi versio.

Lisätiedot: Soundtools

 


 

03.10.2017
|
Timo Östman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy