Nayteikkuna

Bassoa laatutietoiselle

 

 

Saksalaisella Sandbergin bassoverstaalla on veistetty laatusoittimia jo 20 vuoden ajan, vaikka merkki onkin pysynyt hyvin tuntemattona meillä Suomessa. Nyt itse suunnitellun custom shop -henkisen malliston rinnalle on lisätty perinteisten Fender-tyyppisten bassojen sarja, ja maahantuontikin on alkanut hiljattain. Siinä syytä tutustua lähemmin, eikö?

 

Sandberg California -sarjan esikuvat on helppo tunnistaa; innoittajana ovat olleet Fenderin klassikkomallit Precision ja Jazz Bass. Nyt kokeilussa käynyt California JM ei kuitenkaan ole pikkutarkka kopiosoitin vaan pikemminkin petrattu tulkinta aiheesta. Viritinlavan muoto ja himpun verran syvempi soololovi sekä solakampi rungon alasarvi ovat visuaalisia eroavaisuuksia esikuvaan verrattaessa. Kaulan kiinnitys kuudella, erillisin aluslevyin tuetuilla ruuveilla taas luettakoon rakenteellisiin innovaatioihin.

Materiaalit ovat sitten hyvin perinteisiä: kaulan puuna on kanadalaista vuorivaahteraa ja otelautana taas tuhti siivu ruusupuuta. Nauhoja on kolme kappaletta enemmän kuin ison F:n alkuperäismallissa. Kaksi lisänauhaa pidentävät käytössä olevaa sävelikköä otelaudan yläpäässä ja se kolmas on grafiitista valmistetun satulanvieressä oleva nollanauha, jonka tehtävänä on saada basso mahdollisimman kevytsoittoiseksi.
 

 

Teksti: Martin Berka, kuvat: Tommi Posa

 

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 5/2006).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

21.07.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy