Nayteikkuna

Presonus StudioLive 16.4.2. ja Capture – äänitä keikka kovalevylle

 

Teksti: Martin Berka, kuvat:  Presonus

Presonus on yhdistänyt 16-kanavaisen digitaalipöydän, firewire-äänikortin ja äänityssoftan houkuttelevaksi kokonaisuudeksi. Lisäksi tarvitaan asianmukainen tietokone, ja studion ydin on koossa.

Uutuuden nimi Studio Live viittaa suoraan mikserin monipuolisuuteen: tämä Presonus voi yhtä hyvin olla demopajan (tai projektistudion) komentokeskus kuin bändin keikkamikseri.

Olemukseltaan pöytä on varsin kompakti kokonaisuus, jolla on ilahduttavan selkeä rakenne. Suuri kiitos tästä kuuluu isolle siniselle Fat Channel -alueelle, johon monet pöydän keskeisistä toiminnoista on niputettu kätevästi yhteen. Fat Channeliin voi kutsua select-näppäimillä esimerkiksi haluamansa kanavan, aux- tai master-bussin, efektiväylän jne. Perusasetuksessa Fat Channelin led-ketjuilla, napeilla ja säätimillä hallitaan valitun kanavan kohinaporttia, kompressoria, limitteriä ja nelialueista EQ:ta, mutta led-ketjut voivat myös toimia esimerkiksi kanavien tasomittareina ja säätimiä voi käyttää vaikkapa aux-tason annosteluun. Tämä ominaisuus vaatii alussa hieman totuttelua, mutta Fat Channelia oppii käyttämään todella nopeasti.

Muuten mikserin kanavarakenne on varsin perinteinen: analoginen tulosignaali pysyy analogisena vielä insertti-pisteen verran, ja sen jälkeen signaali muunnetaan digitaaliseksi. Matkalla faderille signaali kulkee yllä mainittujen Fat Channel -efektien ja EQ:n läpi. Laiteessa on 50 valmiiksi ohjelmoitua kanavapresettiä eri käyttötarkoituksia varten (esim. rummut, laulu tai piano), jotka tarjoavat hyvän lähtökohdan signaalin muokkaamiseen. Omia presettejä voi myös tallentaa 50:een vapaaseen paikkaan.

 

 HUOM! Oheinen katkelma oli vain lyhyt näyte artikkelista, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin painetussa versiossa.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut myymälät kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

 

 

 

 

 
   

 

03.09.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy