Rummut remonttiin osa 1 – kannut katkaisuhoidossa!

|
Image

Tuttu tarina: tuli hankittua hyvä rumpusetti, mutta jokin siinä vähän mättää. Muutostarpeet eivät aina taltu kalvojen ja raudan vaihdolla, ja silloin täytyy hakeutua soitinsepän puheille. Eiköhän panna rummut remonttiin!

Toki rumpuja voi itsekin tuunailla ja puunailla, mutta korkeampaa ammattitaitoa vaativissa hankkeissa on viisautta etsiytyä päteväksi tiedettyjen rumpuseppien luokse. Jo vuosikymmeniä rumpuja rakentanut Pekka Helanen tekee uusien Kumujen ohessa edelleenkin käytettyjen rumpujen korjauksia ja huoltoja, ja sanoo kokevansa sen opettavaiseksi ja tärkeäksi työksi.

Tätä lehtiartikkelia varten työn alle otettiin arvostetun amerikkalaisvalmistajan sinänsä ihan pätevistä kahdesta setistä rumpuyksilöitä, joissa murhetta aiheuttivat lähinnä käyttötarkoituksiin nähden tarpeettoman suuret syvyydet.

Helanen vahvistaa Hämeenlinnan vastaanotolleen tuotuja potilaita tutkiessaan, että lyhentäminen on muokkaustoiveista yleisimpiä. Ja lyhentämisten joukossa 1980-lukuiset ylisyvät etutomit se kaikkein yleisin.
– Sellainen ”kantti-kertaa-kantti”-etutomi voi olla helppokin tapaus, rumpu saattaa nimittäin olla niin syvä että saadaan onnekkaasti molemmat vanhat lugireiät pois lyhennyspalan mukana.
Helasen mainitsemaa ylisyvää ”kasaritomia” ei Kumun verstaalle roudattuun rumpuläjään nyt kuulunut, mutta kylläkin teknisesti yksi aivan vastaavanlainen lattiatomi, jonka mitat olivat ne perinteiset, 14" × 14".

 

•••

Näin alkaa Tommi Saarelan toimittama artikkeli,  josta selviää miksi suunnitelmien tärkein ominaisuus on joustavuus ja miten käy rummun lyhennys, kun kaikki ei olekaan kuten ennakkoon oli tuumailtu. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin printtinumerosta 5/2017.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.