Vaahtopäitä, pätkätystä ja kimallusta

 

 

Electro-Harmonix tunnetaan monista rockmaailman kartalla paikkansa vakiinnuttaneista efektipedaaleistaan. Saimme valmistajan uuden XO-sarjan maustehyllystä testattavaksemme mielenkiintoisen kolmikon; Stereo Pulsar -tremolon, Clone Theory -chorus/vibraton ja Stereo Polyphase -phaserin.

 

Stereo Pulsarin muotokieli henkii luotettavuutta. Harmaa valumetallikotelo, kolme jämäkkää potentiometriä ja logo luovat yhdessä mielikuvan laitteesta, joka voisi ulkonäkönsä puolesta olla moduuli Flash Gordonin avaruusaluksen kojelaudasta.
Kyseessä on monipuolinen tremolo, jonka toiminta ulottuu pehmeälinjaisesta aaltoilusta jyrkkäpiirteiseen sykkeeseen saakka.

Toimintatapa valitaan pienellä vipukytkimellä ja tremolon ohjaussignaaliksi on tarjolla sekä sahalaitainen että kanttiaalto. Lisää liikkumavaraa tuo shape-potentiometri, jolla kytkimellä valittua toimintatapaa voi muovailla mieleiseensä suuntaan. Niinpä sahalaitaisesti sykkivän tremolon ei tarvitse sahata tasaisesti ylös alas vaan tarjolla on niin nousupainotteista kolmioaaltoa kuin laskevaan suuntaan etenevää liikettä. Jyrkempää pätkätystä haettaessa vipu käännetään kanttiaallon puolelle, ja samalla shape-potikan toimintakin muuttuu. Sen avulla voi nyt hakea erilaisia painotuksia tremolon läpi kulkevien äänten ja niiden väliin jäävien taukojen suhteelle. Käytännössä esiin saa tasaisemmin sykkivän tremolon sijaan rytmejä, jotka muistuttavat ääripäässä jo pisteellisiä nuotteja tai pehmeää kolmimuunteisuutta.
Kaksi muuta säädintä ovat depth-parametri, jolla valitaan efektin voimakkuus miedosta rankkaan ja rate-parametri joka puolestaan vaikuttaa tehosteen nopeuteen. Stereo Pulsarissa oleva punainen ledi kertoo efektin sykkeen nopeuden.

Pulssien sykintää

Stereo Pulsar kuulostaa hyvältä eikä väritä alkuperäistä signaalia juuri lainkaan. Sillä saa aikaan miedosti aaltoilevia, lempeitä tremoloita ja toisaalta hyvin jyrkkääkin pätkätystä. Lisäksi pedaalilla voi loihtia – kiitos runsaiden säätöjen – kokeellisempiakin tremolon-sukuisia väpätyksiä.

 

Teksti: AJ Syrjänen, Kuvat: Tommi Posa

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 4/2007).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

21.07.2009
|
AJ Syrjänen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy