Air Delay Pro – efektiä kerrakseen

|
Image

Muutamalla näppärällä lisätoiminnolla viivelaite kasvaa ulos karsinastaan.

Puitteet ovat selkeät. On hiukan nuhjuisempi analogisen soundin jäljitelmä sekä kirkkaammin ja täsmällisemmin soiva digitaalinen vaihtoehto, monona tai stereona. 
Viiveajat voi asettaa käsin tai tahdistaa DAW-ohjelmaan tai MPC-sekvensseriin (johon ohjelman voi asentaa plugina). 

Tästä eteenpäin alkavat erikoisuudet.

Image

 
Viiveen takaisinsyötölle (feedback) on ensinnäkin portaattomasti säätyvät yli- ja alipäästösuotimet, joilla toistettavaa kaikua voi kaventaa tehokkaasti. 
Jatkosilauksen antaa resonoiva suodin, jonka kera syntyy vaikkapa alkuperäisestä äänestä ihan joksikin muuksi muuttuneita, kummallisen kiehtovia jälkisointeja. Niitä luulisi äkkiseltään ihan toisella instrumentilla soitetuiksi. 
Säröytyskin löytyy, eläköön häröily.

Oma lukunsa on Auto Clear -toiminto, jonka ideana on vaientaa soiva kaiku alta pois, jottei se sotke soinnun tai fraasin vaihtoa. Katkaisukohta määritellään threshold-säädöllä, jolloin kynnystasoa voimakkaampi uusi ääni saa soivan efektin vaikenemaan ja synnyttää sen tilalle uuden.

Parhaimmillaan Auto Clear mahdollistaa todella massiivisen kaikumassan käytön ilman, että kokonaisuus menee sekavaksi. 
Tosin efektin tehokas käyttö tällä tavalla vaatii suunnittelemaan soiton tarkoin, jotta dynamiikka tukee ideaa ja threshold-tason saa asetettua toimivaksi. Muuten törmää gaten käytöstä tuttuun ilmiöön, jossa laite haukkaa välillä tarpeettomasti, mutta päästää toisinaan läpi asioita, jotka olisi hyvä leikata pois. 
Kun Auto Clearia kokeilee jo tallennettuihin raitoihin, tulee helposti soittaneeksi ne uudestaan vähän toisella tavalla, että toiminnosta saa maksimaalisen hyödyn. 

Toisaalta onnekas kokeilija voi löytää maukkaita sattumiakin. Etenkin, kun efektin voimakkuuden hallintaan on toinenkin apukeino: yksinkertainen verhokäyrä, jolla voidaan määrittää miten tehoste muuttuu ajan funktiona. 

Verhokäyrän vaikutuksen saa erikseen kohdistettua ja säädettyä feedbackin määrään, viiveaikaan ja kuivan sekä efektoidun äänen miksaukseen. Näin saa tuotettua esimerkiksi paisuvia tai kuihtuvia efektejä, viiveen loppua kohden nousevia tai laskevia virevonkuja ja muita hyvin syntikkamaisesti käyttäytyviä tehosteita.

Eikä siinä kaikki

Olipa päämääränä perinteinen tai oudompi efekti, ovat myös Diffusion- ja Mod-toiminnot käypää valuuttaa kumpainenkin. Diffusion sulauttaa erilliset toistot toisiinsa jälkikaiuntaa muistuttavaksi matoksi. 
Modilla taas efektiä voi vaaputtaa ja huojuttaa, mistä on iloa niin nauhakaikua jäljitellessä kuin outoillessakin.

Loppuhuolittelua varten lähtösoundille on vielä parametrinen eq sekä säädettävät yli- ja alipäästösuotimet ynnä muutama muu hyvin perusteltu lisäsäätö. 

Air Delay Prolla saa aikaan pätevästi täysin perinteisiä delay-efektejä, mutta massasta se erottuu nimenomaan omilla erikoistempuillaan. 
Toiminnoiltaan se on niin moniulotteinen, että paras tapa tutustua siihen on selata presetit läpi ajatuksella. Niitä onkin runsaasti ja ne on järjestetty ajateltujen käyttökohteiden mukaisiin kategorioihin. Niitä tutkiskelemalla pääsee kätevästi jyvälle eri säätöjen keskinäisistä sidoksista ja vuorovaikutuksista.

Air Delay Pro 
Efekti-plugi tietokoneelle tai Akai MPC:lle

• mono tai stereo
• kaksi erillistä viiveprosessoria
• monipuoliset muokkaustoiminnot
• AAX-, AU-, VST-, sekä MPC-formaateissa
• hinta 89,99 € (kirjoitushetkellä tarjouksessa 49,99 €)

Lisätiedot: Air Music Tech


Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2023. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.