AKG C314 – sisarukset eivät ole klooneja

|
Image

Vaikka C314 muistuttaa ulkoisesti C414-mallin nykyversiota, ei kyseessä ole riisuttu versio samasta mikrofonista. Kyllä C314 on ihan oma itsensä soundiaan myöten.


Tosin AKG:n mukaan C314:n ytimen perustana on käytetty C414:n kapselia, mutta mikrofonille on haettu silti aivan tietoisesti omanlaistaan sointia. Lähimpänä toisiaan nämä kaksi kuulostavat olevan pallokuviota käytettäessä, kauimpana taas kahdeksikolla operoitaessa.

Muut kummastakin löytyvät suuntakuviot ovat hertta ja superhertta, joiden lisäksi C414 tarjoaa vielä leveän hertan perusmuodon vaihtoehdoksi.

Pallokuviota käytettäessä kumpikin soi tasaisen luonnollisesti, vailla suuria korostuksia missään kohtaa taajuusaluetta. Kahdeksikolle vaihdettaessa C414 pitäytyy samalla linjalla, mutta C314 lähtee siinä vaiheessa omille urilleen. Sen sointiin tulee vahva diskanttikorostus, jota täydentää keskialueelle vaimennettu kuoppa kahden kilohertsin ympärillä. Sävy on klassikkomallia sihahtavampi ja nostaa esille virvelimaton resonanssia, symbaaleiden yläsävelistöä ja teräskielisen kitaran helinää. Karkeillakin jyvillä täytetty puukuorinen shaker muuttuu rahisevasta rihiseväksi tällä suuntakuviolla.

Image

Alle 100 Hz:n jyminöiden siivoamiseen mikrofonissa on kytkimellä aktivoitava bassoleikkuri, jonka vaimennus on 12 dB / oktaavi. Toinen metallirunkoon upotettu kytkin on vastakkaiselta kyljeltä löytyvä vaimennin, jolla signaalitasoa saa pudotettu 20 dB ennen etuvahvistinta. Kytkimen yhteyteen sijoitettu led ilmaisee liian kovaa signaalitasoa ja vaimennuksen tarvetta. AKG ilmoittaa mikrofonin äänenpaineen kestoksi enimmillään 135 dB ilman vaimenninta ja 155 vaimentimen kanssa. Pitäisi riittää.

Pakettiin kuuluu kuljetussalkun lisäksi sekä haarukkamallinen kiintopidike että vaimennettu kehtoripustus ynnä vaahtomuovista valmistettu tuulisuoja.

 

Neljä erilaista sointia

C314:n suuntakuviot ovat soinnillisesti yllättävän erilaisia keskenään ja vaativat systemaattista tutustumista, mikäli mikrofonin kaikkia ominaisuuksia mielii käyttää kunnolla hyväkseen. Nyt ei riitä, että suuntakuvion ja sijoituspaikan valinnassa huomioi proximityn vaikutuksen ja tilasoinnin välittymisen, on ajateltava samalla myös soinnin ominaisluonnetta kussakin eri vaihtoehdossa.
Helpoimmin tämä käy silloin, kun äänitetään studiossa vain jotakin tiettyä yhtä soitinta tai ääntä ja mikrofonin asemoinnin sekä suuntakuvion voi optimoida pelkästään taltioitavan äänen perusteella. Mikäli samassa tilassa on muitakin samanaikaisia äänilähteitä, tulee valintaprosessista hieman monimutkaisempaa. Pelkkä vaihto pallolta kahdeksikolle kun ei esimerkiksi vaikutakaan ainoastaan sivulta kuuluvien äänten vaimennukseen vaan muuttaa myös pääakselilta kuuluvan äänen luonteen toisenlaiseksi.

AKG:n vankka kokemus kuuluu siinä, että jokainen suuntakuvio pitää kutinsa hallitusti. Vuotoäänet sivulta ja takaa vaimenevat asiallisesti, vaikka C414:n vaimennus esimerkiksi herttakuviolla onkin vielä himpun verran tehokkaampaa.

AKG C314 on mielenkiintoinen ja haastavakin mikrofoni. Sen moni-ilmeisyys antaa mahdollisuuksia etenkin niille nikkareille, jotka äänittävät yksittäisä raitoja ja pystyvät hyödyntämään täysimääräisnä eri suuntakuvioiden perusluonteissa olevat erot.
Mikrofonina C314 on täysverinen ammattilaisen työkalu, audiolaadustaan asiallisiin varusteisiin asti. Vanhan klassikkomallin asemaa se ei kuitenkaan edes yritä ryöstää, vaan pikemminkin se täydentää hovia omalla persoonallisella panoksellaan.


AKG C314

Studiomikrofoni vaihdettavilla suuntakuvioilla

• suuntakuviot: superhertta, hertta, kahdeksikko ja pallo
• bassoleikkuri: lin / 12 dB / okt @ 100 Hz
• signaalitason vaimennus: 0 / -20 dB,
• yliohjauksesta varoittava led
• toistoalue 20 – 20 000 Hz
• itseiskohina: 8 dB-A
• kohinaetäisyys 86 dB-A
• kiintoadapteri sekä kehtoripustus
• tuulisuoja + kuljetussalkku
• hintaluokka < 700 e

Lisätiedot: Studiotec Pro Audio


•••

 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin numerossa 6/2015. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.

Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.