AKG K872 – omassa rauhassa

|
Image

Audiotöitä tehdään myös siellä, missä taustahäly ja -melu ovat riesana. Sekä toisinaan sellaisiin aikoihin, ettei oma toiminta saa häiritä muita. Suljetut kuulokkeet ovat silloin paikallaan.


Edellä mainituissa haasteissa painiskelevien ohessa AKG tavoittelee luonnollisestikin myös niitä kuuntelijoita, jotka haluavat ihan puhtaasti vaan nauttia musiikista ulkomaailman häiritsemättä ja ulkomaailmaa häiritsemättä.
Ja kumpikin kohderyhmä, audioammattilaiset sekä audiofiilit, arvostavat varmastikin jo K872:n pakkausta – kookas kangaspäällysteinen laatikko on olemukseltaan arvokas ja edukseen vaikka lipaston päälle tai avohyllylle sijoitettuna. Reissulaisten tarpeet taas on huomioitu laatikon sisältä löytyvällä puolikovalla kuljetuskotelolla, joka suljetaan vetoketjulla.

Pakettiin kuuluu kolmimetrinen suora johto, joka notkeutensa ja pintamateriaalin joustavuuden ansiosta ei jäykistele kiepiltä oikaistaessa. Kuulokkeisiin mekaanisesti johtoa myöten siirtyviä akustisia sivuääniäkään ei kohtuuttomasti synny, vaikka kaapeli osuisi esimerkiksi tuolin käsinojaan.

Johdossa itsessään on äänilähteen puoleisessa päässä 3,5 mm:n miniplugi, johon istuva, kierteellä sijoilleen lukittava sovite 6,3 mm:n jakkia varten löytyy sekin paketista. Kuulokkeiden päässä liitin on taas hieman poikkeuksellisesti kolmipiikkinen Lemo, malliltaan solakka ja jämäkkydestään huolimatta painoltaan kevyt. Liitin lukkiutuu luurin runkoon näpsäkästi jousella.

Image

 

 

Hienostunutta mekaniikkaa

K872-kuulokkeiden sanka on niin ikään jämerää tekoa ja siinä on pehmustepannan kiinnityspisteille tarkoituksenmukaiset hahlot säätöä varten. Asetus ei tahattomasti myöskään muutu, siitä huolehtii sulavasti toimiva pikalukitus pannan kummassakin päässä.

Itse kuulokekuppia ympäröi kaksi sisäkkäistä metallikehää ja systeemi on akseloitu kahteen suuntaan. Näin se myötää kuulijan pään muotoihin sulavasti, ja viimeisen silauksen sovitukseen antaa korvan ympärille painautuva pehmuste.
Sepä ei nyt sitten olekaan tyypillinen tasapaksu munkkirinkilän mallinen makkara, vaan sen sisäreunassa on hieman poikkeuksellinen laskos tai lieve, ikäänkuin kaulus. Se asettuu ihoa vasten korvan ympärille hyvin miellyttävästi. Oikeastaan on erikoista ettei vastaavaa käytetä useammin, sillä laskoksen ansiosta korvalehdelle ja korvannipukalle jää miellyttävästi tilaa kuulokeosan sisäpuolelle, kun pehmusteen valli ei paina suoraan niihin. 

 

Image

 

Pehmusteet voi vaihtaa ja mukana pakkauksessa onkin siihen suunniteltu muovityökalu, jolla uudet pehmusteet saa nätisti sijoilleen. Kaikkea on ajateltu.

Vain yksi reunahuomautuksen aihe nousi esiin konstruktiosta. Sangan osuus kuulokkeiden kokonaispainosta on suhteellisen iso ja jos luurit asettaa korville ryhdikkäästi istuessaan ja sen jälkeen nojautuu etukenoon mikserin ääreen röhnöttämään – tai oikaisee ruotonsa taaksepäin ja nojaa niskallaan tuolin selkänojaan kattoa tuijotellakseen – niin saman tien joutuu kyllä korjaamaan otsalle tai takaraivolle luiskahtavaa sankaa parempaan asentoon.
Kuulokkeet eivät nimittäin puristu kovinkaan lujasti korvallisille, mikä on pelkästään mainio juttu pitkien kuuntelusessioiden aikana. Kääntöpuoli on vain sitten se, että asemointia joutuu fiksaamaan, jos kovasti vaihtaa asentoa. Sinänsä se ei ole erityisen vaivalloista, ellei tee sellaista työtä, jossa asento vaihtuu ihan yhtenään. Äänittäjälle työpisteessään tuskin tulee minkäänmoista pulmaa, mutta jos joutuu kovasti kumartelemaan, niin se onkin toinen tarina.

Vaikka K872 puristuu verraten hellästi korvallisille, se tarjoaa yllättävän tehokkaan akustisen eristyksen ulkomaailmasta. Kyllä huomattavasti rajumminkin vuotavilla studiokuulokkeilla on työskennelty ja saatu kelpo tuloksia. Lempeän sovituksen ansiosta nämä kuulokkeet ovat huomattavan mukavat pitkienkin käyttösessioiden aikana, kun korvat eivät runttaannu kaksiulotteisiksi.

 

Selkeys on sameuden puuttumista

Soinniltaan K872 on silkkaa mannaa korville. Toisto on selkeä ja tasapainoinen alarekisteristä asti ja bassoistakin pääsee nauttimaan ihan kaiutinkuuntelun malliin, vaikka koko huonetta tutisuttavan sub-bass-efektin voimallisuuteen ei näillä sen paremmin kuin millään muillakaan kuulokkeilla ylletäkään.
Silti matalat rummut, bassosoittimet ja erilaiset tehosteäänet piirtyvät kiinteinä ja täsmällisinä, eivätkä myöskään jää mitenkään heikoiksi tai tehottomiksi vaan voimaa löytyy kuiten pitää.

Balanssit toistuvat realistisina ja erottelevuus on koko äänialueella luonteeltaan miellyttävää. Kun alakerrassa ei ole mitään möyhyä eikä mössöä, ei preesens-aluetta ole tarpeen korostaa erottelevuuden nimissä ja sointi on luonnostaan levollisen selkeänä.

Sitä on kokeen perusteella mahdotonta arvioida mikä osuus soinnin tasapainoisuudessa on Tesla-magneetin ansiota, ja minkä verran on kiittäminen halkaisijaltaan 53-millisen kuuloke-elementin erinomaisuutta. Molempien täytyy olla kuitenkin huippua alallaan, muutoin tähän ei päästäisi.

 


AKG K872

Referenssitason kuulokkeet

• suljettu kuuloketyyppi
• maksimi ottoteho 300 mW
• nimellisimpedanssi 36 ohmia
• toistokaista 5 Hz – 54 kHz
• herkkyys 112 dB SPL/V
• irrotettava johto, pituus 3 m
• Lemo-liitin kuulokeosassa
• vaihdettavat pehmustetyynyt
• paino 390 g
• hintaluokka noin 1 800 euroa

Lisätiedot: Soundtools

•••

 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2016. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Tämäkin laite on edelleen ajankohtainen ja sen tekniset ominaisuudet vastaavat testattua kappaletta, joten avasimme jutun myös nettiin vapaasti luettavaksi. 

Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä voit lukea tästä.