Audient iD4 – muusikon omiin töihin

|
Image

Jos ei äänitetä koko bändiä kerralla, niin mihinkäs niitä kanaviakaan niin monia tarvittaisiin?

Tietokone on nykyisin muusikon työkalu siinä missä itse soitinkin. Sillä luonnostellaan ideoita, työstetään demoja ja tallennetaan julkaistavaa materiaalia – jos ei kotona niin treenikämpiällä tai reissun päällä. Useimmiten homma etenee raita kerrallaan, joko yhdellä mikrofonilla äänittäen tai suoraan linjaan soittaen.

Image

 

Juuri tällaiseen puuhaan on suunniteltu Audient iD4, mallisarjansa kolmas ja pienin audiosovitin. Sen kahdesta tulokanavasta ensimmäinen on tarkoitettu mikrofonille tai linjatason monosignaalille, jälkimmäisen impedanssi ja herkkyys taas on sovitettu sähkökitaralle tai -bassolle.

Vaikka stereoäänitys ei käykään päinsä, voi kanavia käyttää samanaikaisesti esimerkiksi laulun ja soiton yhtäaikaiseen tallentamiseen.

Eräs kokeilemisen arvoinen sovellus on elektroakustisen kitaran tallennus samaan aikaan soittimen oman kiinteän mikrofonisysteemin ja erillisen ulkoisen ilmamikrofonin avulla. Kuivaa linjasointia voi sitten elävöittää ilmamikrofonin kautta noukitulla akustiikalla, tai akustista sointia terävöittää linjasoundilla.

Musisointi työparin kanssa käy sekin, sillä kaiutinliitäntöjen lisäksi iD4 tarjoaa jakit kaksille kuulokkeille. Miksaus on molemmille sama, mutta kansilevyn näppäinten ja voluumipotentiometrin yhteispelillä kanavat saa panoroitua vastakkaisiin laitoihin, mikä helpottaa balanssin muotoilua ja parantaa erottelua.

 

Image

Tallennettava signaali ohjataan monitorointiin suoraan tuloista, eikä audiota tarvitse kierrättää tietokoneen kautta. Koneelle jo taltioidun materiaalin ja uuden äänitettävän raidan keskinäiselle kuuntelubalanssille on kansilevyssä oma säätimensä.

Kookas voluumihanikka palvelee myös audiosekvensserin skrollausrullana ja malliston kookkaampien tavoin kaiutinkuuntelun saa painokytkimellä mykistettyä.

 

Malli tarpeen mukaan

Nyt kokeiltu iD-sarjan kuopus on tehty pienimuotoiseen työskentelyyn, mutta vastaa audiolaadultaan isompia sisariaan. Jämäkkään metallikoteloon rakennetulla iD4:llä on painoa sen verran, että se pysyy sijoillaan pöydällä eikä vaeltele sinne tänne käytön aikana. Se ei myöskään vaadi erillistä ajuria tai apuohjelmaa vaan pelaa suoraan tietokoneen yleisajurilla ja nivoutuu yhteen käytössä olevan audiosekvensserin kanssa.

Laite toimii myös iOS-tabletin kanssa, mutta vaatii silloin käyttövirran syöttämisen erillisen USB-hubin kautta.

Jos stereoäänitys on tarpeen, kannattaa katsoa aiemmin markkinoille tuotua keskikoon iD14-interfacea, jossa on kaksi mikrofonivahvistimin varustettua kanavaa ja lisäksi optinen Adat-väylä kahdeksan kanavan laajennusta vartem

Sarjan kookkain iD22 on testattu Riffissä 1/2014 ja se on suunniteltu monimuotoisempaan studiotoimintaan, jossa vaatimukset useammasta erilaisesta luurimiksauksesta, vaihtoehtoisista monitorikaiutinpareista ja talk back -komennoista ovat normikauraa.


Audient iD4

Kaksikanavainen audiosovitin USB-väylään

• mikrofonikanava, +48 V phantom-syötöllä
• D.I.-kanava linjasoittoon
• kummallakin kanavalla oma gain-säätö
• input/DAW-kuuntelubalanssin säätö
• volume-säädin (toimii myös skrollausrullana)
• kaiutinkuuntelun mykistys-kytkin
• iD-kytkin valinnaisia toimintoja varten
• näytetaajuus 44,1 – 96 kHz, 24 bittinen koodaus
• hintaluokka < 150 euroa

Lisätiedot: Bright Sales & Installation
 

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2016. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Tämäkin laite on edelleen ajankohtainen ja sen tekniset ominaisuudet vastaavat testattua kappaletta, joten avasimme jutun myös nettiin vapaasti luettavaksi. 

Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilamaalla lehden itsellesi. Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.