Audient Nero – kaikki kontrollissa!

|
Image

Miksaamossa kuunneltavan signaalilähteen valinnan ja kaiutinparien vaihdon täytyy käydä sukkelasti, häiriöittä ja äänenlaatuun vaikuttamatta, sanalla sanoen Nerokkaasti!

 

Audient Nero on analoginen monitorikontrolleri, jolla tarkkaamokuuntelun ohessa voidaan hoitaa kuulokemiksausten jakelu muusikoille. 

Balansoituja stereotuloja on kaksi ja niiden rinnalla kolmantena on Aux-tulo, jolle on analogisen RCA-parin vaihtoehtona sekä optinen että koaksiaalinen digitulo. Liitinpolitiikka viittaa vahvasti perinteisen master-tallentimen suuntaan, mutta Aux sopii muunkin valmiin ohjelmamateriaalin tuontiin.

Image

Kulloinkin kuunneltava tulo valitaan valaistuilla painokytkimillä ja vastaavilla painikkeilla määritellään myös kaiuttimet, joilla kuunnellaan. Liitännät kolmelle kaiutinparille (Main, Alt 1 ja Alt 2) sekä erilliselle sub bass -syötölle kuuluvat varusteluun. Säätövaraa kaiutinlähtöjen keskinäisten tasojen vakioimiseksi on +/-15 dB per lähtö ja asetukset saa kätevästi muistiin.

Kahdesta mono-liitännästä koostuva Cue-tulo puolestaan käy luontevasti muusikoiden kuuntelumiksauksen reititykseen kuulokkeille, joita Neroon voi kytkeä peräti neljät kappaleet.  Kullekin kuulokelähdölle voi valita oman signaalilähteensä ihan samalla logiikalla kuin tarkkaamokaiuttimillekin.

 

Dimmaa ja monota

Tarkkaamokuuntelun mykistys (cut) ja vaimennus (dim) ovat arjessa arvokkaita toimintoja, eikä perinteisen mono-sopeutuvuuden tarkistusta ole nykyisinkään syytä väheksyä. Semminkään kun Audient on lisännyt Neroon vasemman tulokanavan polariteetin kääntävän Pol-kytkimen. Kun sen painaa mono-kytkimen kanssa samanaikaisesti alas, kuulee miksauksesta enää laidat – tyypillisesti tilasointia ja efektejä. Intressantti tutkimusväline omiin ja muiden miksauksiin uppouduttaessa!

Image

Neron talkback-toiminnolla puolestaan muusikoiden luureihin voi jutella joko kansilevyn alle upotetun tai takalaitaan kytketyn ulkoisen mikrofonin kautta. Käyttöohje suosittaa ulkoisen mikin käyttöä ja annan ajatukselle täyden kannatukseni: Neron sisäinen mikrofoni kohisee kovasti ja reagoi kytkinten painalluksiin ja muihin runkoääniin herkästi. Ulkoinen mikrofoni, dynaaminen tai kondensaattori, toimii siististi ja häiriöittä. 

Oikeaoppisesti Nero myös hiljentää kaiutinkuuntelua aina, kun talkback-linja avataan. Keskustelu välittyy selkeästi eikä kierron vaaraa ole. Dim-toiminnon oletusarvo on +15 dB, mutta vaimennuksen määrää voi säätää.

 

Siinä.

Audient on kiteyttänyt oivan annoksen studiomiksereiden parissa kartuttamaansa osaamista Neroon, jolla on tarkoin määritetty tehtävä ja juuri siihen pätevät ominaisuudet. 

Vankkaan metallikoteloon rakennettu laite istuu jämäkästi työpöydälle, eikä haukkaa liikaa tilaa. Ulkoinen virtalähde lienee kustannustason sanelema pakko, mutta jonkinlainen nipukka johdon vedonpoistolle olisi kyllä ollut paikallaan. Tämä seikka sekä sisäisen komentomikrofonin vaatimattomuus ovatkin sitten ainoat narinan aiheet, jotka nekin voi sivuuttaa huolellisuudella ja ulkoista mikrofonia käyttämällä. 

Muilta osin Nero osuu maaliin briljantisti ja toimittaa juuri sen mitä pitääkin. 

 

Audient Nero

Monitorikontrolleri

• stereotulot kolmelle ohjelmalähteelle
• Cue-tulo
• lähdöt kolmelle kaiutinparille + sub bass -kaiuttimelle
• neljä kuulokelähtöä omin signaalivalinnoin ja voimakkuudensäätimin
• hintaluokka alle 450 euroa

Lisätiedot: Intersonic

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2019. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.