Beyerdynamic Fox – suorinta tietä digiin!

|
Image

USB-väylään liitettävä Fox sopii laulunikkarin soivan luonnoslehtiön pariksi kuin nakutettu, ja yhtä kotonaan se on vaikkapa podcasterin pikkustudiossa.

 

 

Fox on isokalvoinen kondensaattorimikrofoni, jonka runko kätkee sisäänsä myös 24-bittiset A/D- ja D/A-muuntimet sekä kuulokevahvistimen. Beyerdynamicin paketti sisältää myös metrin mittaisen USB-C/USB 2 -kaapelin, saranoidun pöytätelineen, sekä klipsikiinnitteisen pop-filtterin. 

Kokeilin Foxia Mac-tietokoneella, mutta saatetietojen mukaan se toimii suoraan myös Windows-alustalla, ja passelin sovitteen avulla myös Android- ja iOS-mobiililaitteissa.

Esineenä metallirunkoinen Fox on vakuuttavan painava ja ulkoiselta olemukseltaan hillityn hienostunut. Sama luonnehdinta sopii pop-filtteriin sekä muovista valmistettuun pöytäjalustaan, joka kiinnitetään mikrofonin kantaan ruuvaamalla. Kiinnitysruuvissa on iso laakea kanta ja se tiukataan esimerkiksi kolikolla.

 

Image

 

Kierre on sama kuin tavallisessa mikrofonitelineessä ja sitä seikkaa kannattaa hyödyntää. Vakiovarusteena toimitettavalla jalustalla Foxin saa kyllä nätisti kallistettuna työpöydälle tietokoneen tai tabletin läheisyyteen, mutta siihen sijoitettuna se on altis näppäimistön nakseelle, muistiinpanojen kahinoille yms. häiriöille. Nämä vähenevät oleellisesti, kun Foxin asentaa mikrofonitelineeseen joko mukana tulevan pöytätelineen pelkkää saranaosaa käyttäen tai vaikka jollakin erillistarvikkeena myytävällä pallonivel-välikappaleella. Etäisyys työpöydän ääniin kasvaa ja samalla välimatka äänilähteeseen lyhenee. 

Siitä seuraa toinenkin etu. Foxin omassa etuvahvistimessa on nimittäin kaksi runkoon upotetulla kytkimellä valittavaa vahvistustehoa, nimikkeiltään low gain ja hi gain. Kun mikrofoni on pöydällä telineessään, puheääni kyllä kuuluu, mutta vaikutelma jää verraten etäiseksi ja ympäröivä huone ui mukaan vahvasti. Hiljaisten soitinten, esimerkiksi akustisen kitaran taltioiminen pöytätelineeseen asetetulla Foxilla on rajoittunutta – hi gain asetuksella harjakompit saa kyllä talteen riittävällä signaalitasolla, mutta yksiääniset melodiat ja sorminäppäilyt jäävät tarpeettoman hiljaisiksi. Erillisen telineen kanssa operoitaessa nämäkin asiat saa helposti kuntoon.

 

Pätevä peli

Nimelliseltä suuntakuvioltaan Fox on hertta, käytännössä verraten lavea sellainen. Suuntakuvion suoma vaimennus on erityisesti preesensalueella ja sitä ylempänä varsin mietoa, ja mikrofoni poimii vuotoäänet takaansa melko terävinä ja voimakkaina. Yksin työskenneltäessä niitä vuotoääniä ei useinkaan ole, mutta pöytälevyn, tietokoneen näytön ja muiden lähipintojen heijastuksia kyllä riittää silloinkin. Jos taustapuolelle on laittaa jokin erillistarvikkeena myytävä akustinen varjostin, saa talteen kyllä intiimimpää ja lähemmäs kuulijan korvaa pyrkivää soundia. 

Pääakselilta sointi on yleisilmeeltään kaikin puolin terve ja selkeä. Proximityä on, mutta plosiivit eivät muodostu ongelmaksi, sillä Foxin oma pop-filtteri vaimentaa niitä tehokkaasti, ja toisaalta kuulokejohdon liitinkin hillitsee työntymistä aivan liki mikkiä, joten ilmiö pysyy käytännössä kohtuullisena.

Foxin oma kuulokevahvistin on riittävän tehokas tällaiseen työskentelyyn ja rungon etupuolen säätimillä saa tietokoneelta soitettavien raitojen ja mikrofonisignaalin suoran monitoroinnin tasapainoon sekä kokonaisvoimakkuuden sopivaksi.

Beyerdynamic ei ole ensimmäistä kertaa asialla ja tulos puhuu puolestaan. Simppeliä ratkaisua tarvitsevalle ja kenties paljonkin reissaavalle laulunikkarille Fox on mainio väline, jolla puhelin, tabletti tai läppäri täydentyy demoiluun tai vaikka podcastien äänitykseen sopivaksi pikkustudioksi.

 

Beyerdynamic Fox

USB-väylään liitettävä mikrofoni/äänikortti

• suurikalvoinen kondensaattorimikrofoni
• suuntakuvio hertta
• toistoalue 20 – 20 000 Hz
• herkkyys @ 94 dB SPL / -15 DBFS
• kohinaetäisyys -88,5 dB A
• dynamiikka-alue 77 dB A
• USB-liitäntä Mac- tai pc-tietokoneeseen
• sopii myös Android- ja iOS-alustoille
• mukana pöytäteline, pop-filtteri ja USB-kaapeli
• hintaluokka 180 euroa

Lisätiedot: F-Musiikki

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2018. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.